Granola este o combinatie de cereale, seminte si fructe uscate coapte. Diferenta dintre granola si muesli este faptul ca in muesli, ingredientele nu sunt coapte.
Am descoperit retete de granola in mai multe locuri pe internet si m-am hotarat sa incerc propria mea reteta. Am obtinut o minunata combinatie de cereale care e, cu siguranta mai sanatoasa si mai ieftina decat ce gasim in pungile frumos colorate din magazine.
Am folosit:
2 cani de fulgi de grau
o cana de fulgi de secara
o cana de fulgi de porumb
(variantele cele mai simple si neindulcite)
100 gr nuci maruntite
100 gr alune de padure maruntite
50 gr migdale maruntite
o lingura de scortisoara
100 gr miere
70 gr unt topit = un pic mai mult de un sfert de pachet de 200 gr (eu am folosit cu 60% grasime)
Se pot folosi orice alte cereale, seminte (de floarea soarelui, de dovleac) si fructe uscate, in orice cantitate vreti.
Intr-un castron mare am amestecat toate cerealele, nucile, alunele, migdalele si scortisoara.
Untul se topeste la “bain marie” (intr-un ibric peste o craticioara cu apa pusa pe foc). Eu la unt nu tin cont de distanta dintre ibric si apa (in mod normal nu trebuie sa se atinga), deci chiar daca ibricul atinge apa, daca se amesteca bine si imediat ce se topeste, se ia de pe foc, totul este ok :).
Imediat ce untul s-a topit in intregime, ibricul se ia din/de pe craticioara si in el se toarna incet mierea, amestecand continuu.
Se obtine un sos care se toarna in castronul cu cereale. Se amesteca foarte bine (pana cand toate cerealele sunt acoperite de lichid) si se pun intr-o tava cu hartie de copt sau folie de aluminiu.
Se tin in cuptor la foc mic in jur de o ora. Se amesteca cerealele cam o data la 15 minute.
Dupa ce se racesc devin crocante, dulci si absolut delicioase! Se pot combina cu lapte sau iaurt si tin de foame vreo 3-4 ore :P.
Timp: o ora si 20 de minute
Portii: 10-12
Costuri: aprox. 20 ron
Leave a Reply