Foarte complicat n-a fost. Am luat o rata deja curatata, am intepat-o cu un cutit pe toate partile, am masat-o cu sare si am umplut-o cu sferturi de portocale si cimbru.
Am legat apoi rata cu sfoara si am bagat-o la cuptor (foc mediu) o ora jumate pe o tava cu gratar si cu apa dedesubt (ca sa nu se topeasca grasimea direct in tava si sa faca fum si miros de ars). Am uns-o de 3 ori in timpul asta cu sos.
Sosul l-am facut din sucul de la o portocala si jumatate de lamaie cu 3 linguri de miere si o lingura de sos chili . L-am fiert cam 10 minute.
Rezultatul a aratat spectaculos:
Daaar…a fost chinuitor sa o tai. Vreo 15 minute, doua persoane si un mega-cutit nu au folosit la nimic….pana la urma am rupt-o cu mana :|. Carnea a avut gust bun, s-a asemanat cu cea de vita, dar oricum a fost destul de tare :(.
Nu stiu daca asa sunt toate ratele, sau daca am avut eu parte de una mai incapatanata, dar nu as recomanda aceasta friptura daca nu aveti o rata garantat frageda :D.
Cina a fost salvata de garnitura de fasole pastai cu rosii si usturoi si de sufleul minunat de mere cu gem de caise. Dar despre acestea, intr-un post viitor :).
Anonymous says
pot sa iti vand eu niste tips-uri. Rata trebuie sa fie “degresata” adica sa te asiguri ca nu mai ramane nici o urma de grasime din ea -dureaza dar merita. Apoi trebuie sa nu existe soc termic : adica sa o pui rece intr-un cuptor incins, brusc si nu in ultimul rand e important sa se lase la foc ffff mic si pe o perioada indelungata ( cam 15 ora pentru 2 kg de pasare). Denis
Anonymous says
pardon 1,5 ore nu 15 ore 😛
Andreea says
citisem si eu pe net despre degresare, insa rata mea era curatata deja si chiar nu mai avea nici o bucatica de grasime…avea si pieptul deja despicat si varful aripilor taiat. nu stiam de socul termic, dar la cuptor cred ca a stat destul.nu cred ca avea mai mult de 2 kg.din cate am inteles, era o rata leseasca si poate astea sunt un pic diferite.oricum, mai am una pe care planuiesc sa o abordez altfel :).multumesc mult pt sfaturi 🙂
Anonymous says
Andreea, ca sa iti iasa frageda rata(gasca, cocosul), lasa-le o noapte la marinat cu vin si alte ingrediente(usturoi daca vrei, ulei de masline, piper, sare) si cand le bagi la cuptor ai grija mereu sa le stropesti cu sosul din tava si sa le intorci cand pe o parte cand pe alta, se vor fragezi mai repede. Eu asa gatesc orataniile din gospodarie 😀
Te pup!
Anonymous says
nu m-am semnat, Paula
Andreea says
merci mult de sfaturi, Paula,dar nu cred ca o sa mai gatesc prea curand rata :).mai ales ca nu prea mai mananc carne :).
dar de uns am uns si eu monstruletul cat a stat la cuptor de l-am inecat :D.eu tot cred ca rata aia a fost mai tare decat o rata obisnuita. pe a doua am fiert-o bine bine si tot nu s-a fragezit 🙁