Adica o spuma din trei feluri de ciocolata. De-li-cioa-sa!
Ramasesem datoare cu reteta asta, asa ca o prezint repede ca sa nu uit de ea, pentru ca am multe altele pe lista zilele astea :P.
Desertul acesta l-am facut cu titlu de tort aniversar pentru ca vroiam sa incerc si altceva in afara clasicelor blaturi cu crema.
Reteta am vazut-o prima data in emisiunea ‘Sugar’ a Annei Olson si mi s-a parut complicata dar visam sa o pot face intr-o zi.
Mi-am facut curaj, am gasit reteta pe Food Network , am injumatatit cantitatile si am pornit cu:
2 (x 90gr) ciocolate amarui (75% cacao, Kandia)
un sfert de lingurita de gelatina praf (la pliculet)
60 ml lapte
130 ml frisca lichida
(pentru stratul de spuma de ciocolata neagra)
2 (x 100gr) ciocolate albe (Schogetten)
un sfert de lingurita de gelatina
60 ml lapte
120 ml frisca lichida
(pentru stratul de spuma de ciocolata alba)
2 (x 90gr) ciocolate cu lapte (Kandia)
un sfert de lingurita de gelatina
60 ml lapte
120 ml frisca lichida
(pentru stratul de spuma de ciocolata cu lapte)
2 albusuri
1/4 lingurita de crema de tartar (se poate inlocui cu o lingurita de zeama de lamaie (sau otet alb))
100 gr zahar alb
1/4 lingurita de esenta de vanilie
o lingura de nuci maruntite
1/4 lingurita deamidon de porumb
(pentru bezea – optional)
Pentru primul strat am topit ciocolata neagra la bain marie, amestecand des ca sa nu se lipeasca. Gelatina am topit-o in lapte si dupa 2 minute am bagat paharul in cuptorul cu microunde pentru 30 de secunde pana s-a incalzit.
Am turnat acest amestec peste ciocolata topita si am lasat la racit compozitia pana a ajuns la temperatura camerei. Am batut bine frisca cu mixerul si am incorporat-o in ciocolata. Pentru ca nu tinusem frisca la frigider nu am reusit sa o bat prea bine, era chiar moale cand am pus-o peste ciocolata, de aceea stratul negru a iesit foarte subtire, dar tot bun :). La celelalte straturi am folosit frisca racita care s-a batut perfect :).
Am turnat aceasta crema intr-un castron de plastic (poate fi folosit un vas de sticla) pe care l-am acoperit cu folie alimentara (am lasat cateva margini pe afara pentru a putea scoate mai usor tortuletul).
Castronul se tine la frigider minim o ora.
Se repeta exact aceiasi pasi pentru ciocolata alba, se pune peste stratul de ciocolata neagra si se raceste iar macar o ora. La fel si cu ciocolata cu lapte. In final, mousse-ul trebuie sa stea la rece cel putin 4 ore, dar al meu s-a intarit cel mai bine dupa 24 de ore. Atunci l-am si scos pe o farfurie (am intors castronul pe farfurie si am inlaturat folia.)
Eu m-am cam grabit si eram destul de ametita cu cele 4 cheesecake-uri pe care le pregateam intre timp, asa ca am pus doar o ciocolata in spuma alba (cu restul ingredientelor in aceleasi cantitati) si ca sa compensez, am topit ciocolata alba impreuna cu cea cu lapte si am mai adaugat vreo 50 ml de frisca, putin lapte si inca un sfert de lingurita de gelatina. A iesit foarte bine si buna si asa :).
La sfarsit se pregateste un strat de bezea ca garnitura :P.
Am mixat albusurile cu crema de tartar. Aceasta este un praf alb despre care am inteles ca stabilizeaza albusurile. Eu am observat ca a dat albusurilor luciu si o consistenta mai cremoasa.Am cautat in mod deosebit acest praf deoarece nu eram foarte sigura ca ar functiona inlocuirea cu lichid (zeama de lamaie) pentru bezea.
Am adaugat treptat zaharul pana cand s-a format o bezea foarte densa (cam 10 minute). Am adaugat vanilia, nucile si amidonul, le-am amestecat bine si am intins un strat de aprox 2 cm grosime intr-o tava acoperita cu hartie de copt.
Am lasat tava in cuptorul incalzit dinainte cam 30 de minute (in reteta scria 40-50 de minute) la foc mic spre mediu dar a fost prea mult…S-a ars :(. Deci as recomanda ca stratul sa fie ceva mai gros si sa se tina in cuptor in jur de 20 de minute pana cand se rumeneste putin (si se usuca). Se rup bucati din bezea si se pun peste feliile de mousse.
Mousse-ul se taie cu un cutit trecut prin apa fierbinte si sters. Eu nu am mai avut rabdare sa fierb apa asa ca s-au intins straturile unele peste altele :). Se poate curata cu dosul unei lingurite sau cu degetul :P. Daca nu serviti acest desert la o masa pretentioasa, poate ramane si asa “murdara” felia, pentru ca asta va fi ultimul lucru sesizat de cei ce vor manca acest minunat desert.
Timp: cate 15 minute de preparare + 1-2 ore de racire pentru fiecare strat + minim 4 ore pentru racirea intregului mousse
Portii: 6-8
Costuri: aprox 25 ron
Unde gasiti:
- crema de tartar: la magazinul CTS Corner din magazinul Cocor (la parter). O cutie de 70 gr costa 8 ron.
Bogdan says
Multam de pont cu cream of tartar. Chiar cautam de ceva timp asta 🙂
Andreea says
cu placere :). sper doar sa mai fi adus sau sa aduca intre timp, pt ca eu luasem ultima cutiuta 😛