Adica o negresa cruda :).
Prajitura asta nu are nici oua, nici lapte, nici unt si nici faina.
In schimb are :
trei maini de nuci, pline de proteine si vitamina E
4 linguri de cacao pura sau cruda (raw) care alunga stresul cu magneziul pe care il contine 🙂 si in plus ne asigura o mare parte din necesarul zilnic de fier si fosfor
tot vreo trei maini de curmale curatate de codite si samburi, din nou cu aport de magneziu si potasiu
o lingura de miere cu vitamina C si calciu
o lingura de ulei de cocos care ne intareste imunitatea cu acidul lauric continut
si o mana de migdale maruntite ca sa mai adaugam fibre, magneziu si fier
Dupa ce scoateti toate ingredientele in dulap, chiar daca nu gasiti ulei de cocos, nu e o tragedie, continuati fara el, mai aveti de muncit cam 5 minute. Macinati nucile intr-un robot de bucatarie si adaugati cacaua. Mai mixati putin si dupa ce s-au omogenizat, adaugati pe rand, cam cate 3-4 curmale. Si mixati bine bine pana obtineti un “aluat” lipicios. La sfarsit adaugati mierea si uleiul de cocos, daca aveti. Dupa ce mai pulsati de cateva ori, scoateti lama robotului si amestecati si migdalele. Asezati compozitia intr-o caserola dreptunghiulara acoperita cu folie alimentara si presati prajitura bine de tot. Dupa ce o tineti la frigider macar o ora, doua, o scoateti si o taiati ca pe orice negresa scoasa din cuptor.
Desertul asta e inca o descoperire surprinzatoare pentru mine, de data asta, si datorita texturii. Are textura aceea faramicioasa a negreselor clasice si are un usor gust de ciocolata de casa. Doar ca e mult mai sanatoasa decat orice prajitura traditionala. Sigur ca are calorii de la atatea nuci si curmale, dar nu mai vine la pachet cu toate dezavantajele ingredientelor procesate si cu grasimi rele pentru organism. Si ca orice desert raw, este foarte satios. Mai mult de doua patratele n-am putut manca o data, desi mi-a placut tare de tot.
Aaaaa…iar combinatia cu zmeura acrisoara e absolut perfecta!
Costuri : aproximativ 10 ron prajitura pentru vreo 12 portii.
Ulei/unt de cocos am luat de la Pukka Food cu 26 ron 200 ml. Se mai gaseste la magazinele online de produse bio si am vazut si la magazinele naturiste (Plafar si Planteea) la aproximativ 60 ron/500 ml.
uca says
Am avut ocazia sa o gust. Este foarte foarte buna. Nu iti vine sa crezi ca este facuta fara foc 🙂
Andie says
Zmeurica, zmeurica, untul tau de cocos nu e solid? Al meu asa e. Ce faci, il topesti, sau cum?
Vreau si io sa-ncerc, na!
Te pup!
Emily says
superba combinatia ♥
te pup
Andreea says
da, untul de cocos e solid la temperatura camerei reci 🙂 si lichid la peste vreo 25 de grade.
mai pe scurt, la mine in bucatarie, daca sta in dulap, e mereu lichid pentru ca sunt peste 25 de grade. cica trebuie tinut in frigider, dar la un moment dat m-am enervat ca se topea greu cand am avut nevoie de el si l-am lasat in dulap. daca il tii la rece si e solid, se topeste la bain marie, sau, mai bland, pui o lingura, doua, intr-un pahar, iar paharul intr-o craticioara cu apa calda. dar astepti mai mult :).
ia mai zi-ne si noua cum mai stai cu jurnalul raw…ca de la prima zi n-am mai auzit nimic.
Andie says
Da, la mine in bucatarie e mai frig, ca n-am calorifer, deci e tot timpul solid. Clar, va trebui sa il topesc.
Cu jurnalul raw, sa vezi. Treaba cu zmutiurile verzi continua pe banda rulanta. Am mai incercat asa: branzica de migdale si tort raw. Numitorul comun la amandoua este ca imediat dupa preparare nu prea mi-au placut, da’ la vreo doua zile dupa, m-am batut pe ele! Se pare ca daca le lasi sa sada fro 24 h or so, se potenteaza si se imbina mai bine toate aromele: m-a surprins mult constatarea asta. Postul cu tortul raw se pregateste, desi la ambele am facut mici greseli. Ce spun eu, aceeasi greseala la amandoua: am blenduit migdalele/caju-ul si am uitat sa pun apa de la inceput,apoi am adaugat eu dupa capul meu, iar consistenta a iesit… praf. M-am incapatanat si n-am pus miere, deci pe alocuri tortul raw a fost si nitel fad…De bune au fost bune, dar nu au aparut inca pe blog pentru ca trebuie sa mai lucrez la ele sa iasa cu adevarat cremoase. Ta na, uite-asa-mi trebuie daca ma grabesc si nu-s atenta!
Bogdan says
Unt de cocos gasesti la Ki-life cu 20RON/500g.
Iar asta-i chiar reteta pe care o folosesc eu la trufe, dar reinterpretata. A mea mai are vanilie, scortisoara si cocos 🙂
Andreea says
Andie, branzica iti recomand de caju, nu de migdale. Iese mai cremoasa si daca ii pui destula sare, ceapa verde si marar o sa vezi ca iese foarte apropiata de crema de branza adevarata. Mie imi place foarte mult. Apa sa nu pui niciodata din prima cat scrie in retete, eu uneori nu mai pun deloc, ca devine destul de lichida pasta si nu e o tragedie daca pui apa ma tarziu. Dar trebuie sa blenduiesti mult la ele (chiar si 10 minute) sa iasa cremoase.
De ce n-ai vrut sa pui miere?
Bogdan, stiu ca gasesc la Ki-Life, mi-ai zis tu pe FB :). O sa ma duc zilele astea cand am timp. Totusi, mi se pare ireal de ieftin. Ori nu e pur, ori nu e bio, ori nu e crud, ceva tre sa (n-)aiba fata de restul care sunt super scumpe 🙂
Retetele raw folosesc la baza cam aceleasi ingrediente: nuci, caju, curmale, cacao, miere pe care le poti combina cum vrei ca sa iasa diverse variante. Cam la fel ca la dulciurile traditionale, toate folosesc unt, faina si oua :), doar ca e mai la indemana sa diversifici cand poti sa si pregatesti termic ingredientele si atunci apar mai multe variante decat pot aparea in regimul raw.
Bogdan says
Ah, da, cred ca nu este bio, insa la cat de mult il folosesti are sens sa-l cumperi pe cel mai ieftin 🙂
Antonina says
Minunat arata ! le voi incerca si eu !
Lavinia says
Da’ cacao cruda de unde ai luat? Mi-ai cam facut pofta cu prajiturile astea raw, trebuie sa recunosc!:P
Andreea says
Eu am avut cacao pura, bio luata din Barcelona :). Dar nu cruda. De asta gasesti la Casa Raw.z http://rawz.ro/contact/ sau pe site-urile de alimente bio.
@Anto : daca le incerci si iti plac tie, cel mai mare fan de brownies, atunci o sa ma creada lumea ca-s bune 😛
Andreea says
Bogdan, am fost la Ki-Life si am luat unt de cocos din ala ieftin. Am luat o sticluta de 250 ml cu 12 ron. Insa nici nu se compara cu uleiul de cocos ala scump. Nu are deloc deloc miros de cocos :(. Si nu are absolut nici un gust. Ma intreb cum o fi facut, daca e tot din cocos dar e asa diferit de cel scump.
Cred ca o sa-l folosesc la prajit sau ca si crema de maini :). Dar la deserturi raw, n-are rost sa-l folosesc.
Simona says
Cum faci te rov branza vegana?
Andreea says
Buna, Simona! Branza raw vegana cred ca am incercat sa fac o singura data, acum mult timp, din caju. Nu sunt cea mai potrivita persoana sa dau acest sfat, pentru ca nu ma pricep prea bine :(.