Tocana marocana este una din retetele care mi-a ramas in cap mult timp dupa ce am vazut-o pe site-ul Marthei Stewart. Nu imi explic foarte bine de ce, dar probabil m-a incantat combinatia de ingrediente. Multe legume si condimente speciale. Am tot tinut sa o prepar, iar cand am pus mana pe o bucata de dovleac, am trecut la treaba.
Am avut nevoie de:
doua linguri de ulei de masline
o ceapa rosie mare
doua lingurite de chimion
o lingurita de scortisoara macinata
o lingurita de coriandru macinat (n-am gasit si am zdrobit cateva bobite)
jumatate de lingurita de piper cayenne
doi morcovi mari taiati rondele
un cartof curatat si taiat bucati
200 de grame de dovleac
o cutie de rosii conservate
3 cani (o cana = 250 ml) de supa clara de legume (doar zeama) sau puteti folosi doar apa
o vanata taiata in cuburi
o cutie de naut
sare
piper
50 de grame de cous cous (per portie)
Intr-o oala mai mare (cred ca un ceaun ar fi fost perfect, dar n-am avut) se incalzeste uleiul, pe foc mediu spre mare, se adauga ceapa si se caleste cam 5 minute. Amestecati-o, ca sa nu se arda. Adaugati condimentele (chimion, scortisoara, coriandru si cayenne) si mai amestecati-le un minut pana isi elibereaza aromele. Adaugati morcovii, cartofii, dovleacul, sare si piper. Prajiti-le 5 minute, pana cand se rumenesc. Puneti in oala rosiile si supa care trebuie sa acopere in totalitate legumele.Daca nu e suficienta, adaugati apa. Se fierb legumele timp de 20 de minute, neacoperite. Apoi, se adauga si vanata si se mai lasa pe foc inca 20 de minute. Verificati daca toate legumele sunt bine facute si mai adaugati sare si piper cat e necesar.
Nautul se clateste intr-o sita si se adauga in tocana pentru 5 minute, apoi tocana este gata.
Intr-un castron, am pus cous cous-ul cu putina sare si l-am acoperit cu apa fierbinte timp de 5 minute. Trebuie sa folositi apa cat sa acopere la fix cous cous-ul. El va absorbi toata apa si se va umfla. Apoi, il puteti amesteca cu putin ulei de masline.
Optional, puteti pregati gremolata din o legatura de patrunjel tocat, coaja de la o lamaie (curatata bine cu otet si zeama de lamaie), un catel de usturoi ras sau zdrobit, sare si piper. Merge foarte bine in cous cous.
Tocana marocana e usor dulceaga si merge perfect cu muraturi. Desi nu arata foarte apetisant, e o mancare foarte satioasa si aromata, cu care va puteti diversifica meniul de post.
Pe farfurie, am asezat si cateva bucati de lime murat dar pe care nu le-am putut manca. Mie mi s-a parut ca aveau miros de detergent de vase, iar coltul pe care am indraznit sa-l gust era extraordinar de acru. Am aruncat tot borcanul…:(.
Sisters'Kitchen says
yummy
Sarbatori Fericite Andreea!
Anonymous says
buy phentermine phentermine 4 months – phentermine 30 mg extended release