Oricat ati fi de curiosi cum e inghetata asta cu paine caramelizata, trebuie sa va povestesc mai intai de noua mea prietena, masinuta de inghetata. De anul trecut tot m-am gandit, m-am invartit, m-am razgandit, daca sa o iau sau nu. Atunci nu se gasea inca in magazine si gaseam destul de greu pe net. Insa acum cateva saptamani am gasit una in Real. Nu e o marca cunoscuta, se numeste Alpina (99 ron) dar isi face foarte bine treaba.
Initial nu m-a convins, dar dupa ce am mancat o inghetata din comert, aproape gretoasa, de la care mi s-a facut cam rau (iar asta se intampla foarte rar), mi-am zis ca nu mai trebuie sa traiesc inca o zi fara masina de inghetata :).
Cuva masinutei o tin la congelator (cel putin 8 ore inainte de a face o inghetata) si cand o pun la treaba, o acopar cu un capac cu motoras, din care iese o paleta care invarte mereu in crema. Pentru ca intre cuva si cutia de plastic e un lichid ce ingheata si transmite temperatura compozitiei, crema/ pasta de fructe ingheata treptat. Iar pentru ca paleta se invarte in continuu, nu se creeaza cristale de gheata iar inghetata iese cremoasa.
Ce-mi mai place la ea, este ca in 20-40 de minute imi pregateste inghetata. Adica nu trebuie sa mai astept dupa congelator o noapte intreaga sau sa amestec din 30 in 30 de minute in ea.
Acum, cuva mea sta in permanenta la congelator si nu pot sa va spun cat de linistita sunt ca daca mi-e pofta de inghetata, stiu ca in maxim o ora imi fac una exact pe placul meu. Mai putin dulce, fara conservanti sau coloranti si cu ingrediente proaspete. Si stiti care e reactia cand trec pe langa congelatoarele cu inghetata din magazine? Aproape nici una! Ultima oara am luat cateva cutii la verificat de “E-uri” si m-am ingrozit. Deci, nici nu mai incape vorba de pofte :).
Am facut pana acum un sorbet de mango fara zahar si inghetata cu paine caramelizata. Asta mi-a pus capac! Este absolut fe-no-me-na-la!
Mie imi place inghetata cu biscuiti sau chestii crocante/ consistente in ea. Si cautand eu reteta perfecta pe blog la David Lebovitz, am dat peste asta. Am adaptat-o putin la ingredientele pe care le aveam si am trecut la teaba.
Crutoanele de paine caramelizata se fac din:
3 felii de paine integrala taiate foarte marunt (Lebovitz spune cat o boaba de porumb, dar cred ca eu le-am taiat putin mai mari)
45 grame de unt
60 grame de zahar brun brut pudra sau zahar alb sau brun
o lingurita de scortisoara macinata
jumatate de lingurita de sare
Cuptorul se preincalzeste la foc mediu (180 grade). Intr-o tigaie, la foc mediu, se topeste untul pana cand incepe sa se “caramelizeze” (culoarea devine maro). Eu am amestecat des in el, ca nu cumva sa se arda. Se ia tigaia de pe foc si se adauga painea taiata, zaharul, scotisoara si sarea. Se amesteca bine si se pun crutoanele intr-o tava cu hartie de copt.
Se baga la cuptor pentru 20-30 de minute, amestecand de vreo 2-3 ori in timpul asta. Painea se raceste si se poate pastra cateva zile intr-un recipient ermetic, daca va hotarati sa o folositi in alta zi.
Pentru inghetata e nevoie de:
250 ml lapte integral (3.5% grasime)
375 ml smantana pentur frisca
50 grame zahar brun auriu (mai deschis la culoare) si 60 de grame de zahar brun brut pudra (foarte inchis la culoare). Puteti combina orice tip de zahar doriti sau folositi 170 de grame de zahar alb. Eu am pus mai putin zahar decat in reteta originala si gustul sau consistenta nu au avut de suferit.
90 de grame de crema de branza
100 grame de mascarpone
5 galbenusuri
o lingura de extract de vanilie (facut din vodca si pastai de vanilie)
Laptele, 125 de ml de smantana si zaharul se pun pe foc pana dau in clocot si se topeste zaharul. Aveti grija sa nu se umfle si sa dea pe langa :).
Restul de 250 ml de smantana se pun intr-un castron cu branza si mascarpone si se omogenizeaza cu telul sau mixerul. Castronul se aseaza intr-un alt vas umplut pe jumatate cu apa si gheata.
Intr-un alt castron se bat galbenusurile cu telul si se torna cate putin lapte fiert, in timp ce se amesteca in continuu, ca sa nu fiarba ouale. Compozitia de lapte si ou se pune inapoi in craticioara si se pun pe foc, amestecand in continuu, pana cand crema se ingroasa. Procesul asta dureaza cam 10 minute si va dati seama ca e gata cand ramane un strat de crema pe spatele lingurii.
Crema se toarna peste compozitia de smantana si branza, trecand-o printr-o sita, pentru a elimina cocoloasele. Se adauga extractul de vanilie si amesteca pana cand crema se omogenizeaza.Apoi, castronul se baga la congelator cam 30 de minute ca sa se raceasca bine.
Apoi, se pune in functiune masina de inghetata si crema se toarna in cuva, prin spatiul din capac. Nu se adauga toata crema deodata, ca sa nu inghete pe margini. Se lasa la invartit cam 40 de minute. Eu am mai oprit aparatul dupa vreo 15 si dupa 30 de minute, cate 2 minute, ca mi se paruse ca s-a incalzit cam tare.
Inghetata se toarna intr-o cutie, se adauga crutoanele care se amesteca in toata compozitia si se mai tine la congelator o ora sau doua.
Daca nu aveti masina de inghetata, bagati crema in congelator pentru 6-8 ore si incercati sa amestecati in ea cu o furculita cat mai des (din 30 in 30 de minute sau din ora in ora ).
Ce m-a surprins a fost ca, desi a stat peste noapte la congelator, inghetata mea, dupa ce am lasat-o 30 de minute la temperatura camerei, caci era prea tare, a avut aceeasi consistenta cremoasa. Nu am simtit nici un cristal de gheata.
Ce mi-a placut cel mai mult la inghetata cu paine caramelizata a fost gustul de caramel combinat cu crutoanele. A fost incredibil de buna.
Si mai e ceva… Desi am folosit destul de multe ingrediente si nu foarte ieftine, dupa calculele mele, 1,25 l de inghetata a costat cam 15 ron. Ceea ce e foarte bine, avand in vedere calitatea ei. Deci, sa ne punem pe inghetat! 🙂
Anca says
si eu visez la o masinutza de inghetata, ma ia cu ameteala cand citesc lista de ingrediente de la cele din comert ca sa nu mai zicem de avantajele combinatiilor nesfarsite de arome pe care poti sa le creezi si nu le vei gasi niciodata la supermarket. Sa o stapanaesti sanatoasa si sa ne indulcesti cat mai des, chiar daca doar virtual :)!
Andreea says
Ai mare dreptate! Cu ingredientele artificiale si cu cantitatile de zahar am cea mai mare problema.
Eu zic sa iti faci curaj si sa ti-o cumperi. Toate persoanele care si-au luat-o mi-au spus ca sunt multumite de ea, inclusiv tata :). Iar acum am inghetata de capsuni si creme fraiche si capsuni in the making :). Happiness :)!
Delicioasa says
Bine ca mi-ai adus aminte sa pun la congelator piesa minune a masinii de inghetata. Imi place inghetata pe care ai ales-o. Si eu tot la retetele lui David L. ma “duc” cand mie- pofta de ceva delicios vara 🙂
Andreea says
Deli, cu retetele lui Lebovitz nu dai gres niciodata…Abia astept sa vad ce retete ne pregatesti 🙂
Anonymous says
Delicoasa inghetata. Multam fain!