Acum un an scriam postul asta plina de recunostinta pentru tot ce mi s-a intamplat in primul an de Taste Bazaar. Sunt la fel de recunoscatoare si anul asta, doar ca mai putin inspirata :). Nu o sa scriu la fel de mult dar vreau sa va multumesc pentru ca sunteti aici, pentru ca ma cititi, pentru ca imi incercati retetele si pentru ca imi lasati comentarii care ma incurajeaza. Desi nu mi-am indeplinit promisiunea de a posta mai des, nu am incetat sa ma gandesc la blog nici macar in vacanta. Am avut parte, din nou, de experiente minunate, am avut onoarea sa apar in doua reviste, am castigat locul 2 la concursul Arena Bloggerilor si am castigat o mentiune la concursul de fotografie culinara F64. A fost un nou an frumos si nu stiu ce m-as face fara acest blog si fara descoperirile pe care le fac de dragul lui. Cum ar fi painea cu maia, care nu-mi mai lipseste din casa.
In supermarketuri sunt mereu cu antenele activate pentru a gasi ingrediente noi, proaspete si mai putin obisnuite. Cand am gasit la Lidl portocale rosii am crezut ca visez. Am luat o plasa si dupa ce s-au terminat, am mers sa mai iau. Dezamagire…nu mai erau. Dar intr-o zi am gasit iar si de atunci iau cate 2 plase chiar daca nu am vreun plan cu ele.
Weekendul trecut, cand se adunasera vreo 3 kile de portocale in platourile mele de fructe, am decis sa fac si o prajitura, caci bausem deja destul suc :).
Am cautat ceva retete pe net, dar cam toate erau cu faina de migdale sau gris. Adica, cam la fel cu ce facusem eu acum aproape 2 ani, cand m-am intors din Sicilia. Si mi-am zis ca n-ar fi rau sa refac o reteta mai veche, cu ceva modificari, sa vedem cum am evoluat :).
Am folosit:
80 gr unt la temperatura camerei
2 linguri de ulei de masline
90 gr zahar
2 oua
o lingura de coaja de portocala rosie
o lingura de extract de vanilie
150 gr faina de migdale (migdale crude pe care le-am rasnit fin)
100 gr gris
50 gr fistic crud
felii de la 2 portocale rosii
150 ml suc de portocale rosii
2 linguri de miere
Intr-o tava de 20 cm diametrul am pus o bucata de hartie de copt si am pornit cuptorul la 160-170 de grade.
Am mixat untul cu zaharul cam 5 minute, apoi am adaugat ouale pe rand, uleiul de masline si extractul de vanilie. Am amestecat grisul cu faina de migdale si le-am adaugat peste mixul de unt si oua, impreuna cu 50 ml de suc de portocale.
Pentru a indeparta stratul de ceara de pe portocale, le-am sters bine cu o solutie din bicarbonat de sodiu, zeama de lamaie si putin otet. Apoi le-am taiat in felii pe care le-am asezat pe fundul tavii. Peste ele am imprastiat fisticul taiat grosier.
Am turnat aluatul in tava peste fistic si feliile de portocale si l-am copt 35-40 de minute.
Am incalzit restul sucului (fara sa fiarba) si am topit mierea in el (daca aveti termometru de lichide, aveti grija sa nu depaseasca 40 de grade pentru ca mierea sa nu devina toxica).
Dupa ce blatul s-a racit, l-am intepat in mai multe locuri cu o scobitoare si am turnat sucul indulcit peste el. Am lasat tortul peste noapte sa se insiropeze bine si dimineata l-am intors cu fundul in sus.
Prajitura asta a iesit superb, chiar mai bine ca prima oara si e noua mea preferata! Are o textura putin crocanta si insiropata si o aroma subtila de portocale. Trebuie sa o incercati chiar daca nu gasiti portocale rosii, cred ca merge cu portocale normale sau cu mandarine. Eu data viitoare incerc sa o fac fara zahar si cu mai multa miere in sirop. Va zic si voua cum iese ;).
Natalia says
Wow, arata delicios!
Andie says
La multi ani blogulet, la multi ani Andreuta! Ce chestie, eu am scris prima postare pe 28 februarie, nu stiam ca am fost inspirate atat de aproape una de alta! Te imbratisez draga mea, si-ti doresc sa ne fii aproape mult timp de acum incolo!
Despre portocalele rosii nu mai zic nimic (*envy*) :))
Eu una-s tare fericita ca esti in viata mea. Plenty’o’hugs!
Sisters'Kitchen says
La Multi Ani blogului! Mult succes si cat mai multe reusite mai departe Andreea:)
te pupam
bucatarsubacoperire says
Se pare ca februarie e o luna buna pentru a incepe un blog culinar! Eu si Andie ne serbam pe 28. La multi ani gustosi!
Mihai says
La multi ani, Andreea si la cat mai multe reusite in bucatarie, in viata, in tot ce vrei tu!
Bogdan says
Multi ani sa-ti traiasca! 🙂
Aveam si eu de gand sa fac ceva asemanator cu portocalele rosii dar mi-era sa nu fie coaja amara. Vad ca ai folosit portocalele cu tot cu coaja – nu au dat un gust amar preparatului?
Andreea says
eu si bloguletul va multumim mult pentru urari! 🙂
Bogdan, coaja n-a fost amara si nici nu a raspandit gust amarui in prajitura. mie mi-a placut combinatia foarte tare.
Simona says
Ai facut prajitura fara zahar? As vrea sa o fac fetitei mele si nu vreau sa pun zahar.
Andreea says
Nu, nu am testat fara zahar 🙁