Astazi raspund unei noi provocari minunate lansata de Electrolux. Ma bucur sa vad cand companiile sustin campanii de responsabilitate sociala sau ecologiste si de aceea am acceptat imediat sa promovez si eu aceasta initiativa. E vorba de o cauza pe care o sustin si o transmit mai departe de mult timp, reducerea consumului de apa.
Desi, momentan, este suficienta apa pentru nevoile populatiei actuale, aceasta este distribuita inegal si irosita, poluata sau gresit administrata. Pentru a sustine cresterea populatiei din anii urmatori, este nevoie sa eficientizam consumul de apa.
Este nevoie de 650 de litri de apa pentru a putea produce jumatate de kilogram de faina. Iar ceaiul de care nu ne putem desparti consuma 90 de litri de apa pentru a ajunge in ceainicul fiecaruia.
Daca obisnuiti sa beti cafea, atunci consumul este si mai mare – 140 de litri de apa pentru a produce cantitatea de cafea necesara pentru o cana.
Fiecare dintre noi poate contribui la economisirea apei prin cateva schimbari simple in activitatile zilnice.
Puteti sa va calculati si voi consumul de apa cu ajutorul aplicatie Watermark lansata de Electrolux: http://bit.ly/WatermarkElectrolux.
Chiar din intrebarile din aplicatie va veti putea da usor seama ce modificari puteti face, cum ar fi scaderea timpului alocat dusului de la 15 la 5 minute.
Dupa cum va spuneam, eu sunt extrem de atenta la consumul de apa si mereu opresc robinetul cand ma spal pe dinti sau cand curat un vas cu buretele cu detergent si nu am nevoie de apa. Eram curioasa sa vad daca intr-adevar consum apa intr-un mod responsabil, asa ca mi-am calculat si eu consumul de apa si am obtinut un singur punct din 10, adica un punctaj ce arata cel mai eficient consum de apa.
Provocarea lansata bloggerilor culinari nu putea sa fie alta decat de a crea o reteta. Insa nu oricum :). Am primit un cos cu ingrediente dar si cu 3 litri de apa. Am avut voie sa folosim doar ingredientele date dar si doar apa alocata. Insa provocarea cea mai mare a fost sa folosim cat mai putina apa atat pentru spalarea legumelor si fructelor cat si in reteta, care trebuia obligatoriu sa includa apa.
Cand m-am uitat la cosul plin de legume am stiut ca voi folosi cat mai multe dintre ele. Am insirat toate ingredientele si in final m-am hotarat la niste placinte cu legume in care am folosit un ingredient surpriza: laptele de cocos :). Pentru ca nu am avut lapte, smantana sau branza, a trebuit sa improvizez. A fost una din cele mai inspirate improvizatii din ultima vreme.
Pentru aluatul de placinta am folosit:
80 gr faina alba
40 gr unt rece
2 linguri de apa
un praf de sare
un ou
Pentru umplutura am folosit:
1/2 vanata
un morcov
un cartof
un sfert de dovleac
1/2 dovlecel
o cutie de lapte de cocos
1/2 praz
o lingura de unt
sare
In primul rand a trebuit sa spal legumele. Insa cum nu imi premiteam sa risipesc prea multa apa, mi-a venit ideea sa le curat cu o carpa umeda.
Pentru vanata, am udat un servet de bucatarie curat cu o jumatate de lingura de apa si am sters-o cu ambele parti ude ale servetului. Pentru dovlecel am procedat la fel.
Am curatat cartoful si morcovul cu un cutit econom si apoi le-am sters cu o parte curata a servetului, udata cu alta lingura de apa. Dovleacul l-am curatat de coaja si am taiat in felii subtiri suprafetele expuse, deci n-am mai folosit apa. Prazul l-am curatat de doua straturi de foi si din nou n-a mai fost nevoie de apa.
Pentru aluat am framantat usor faina cu sarea si untul taiat in cuburi pana cand s-au transformat in firimituri. Am adaugat apa si am omogenizat aluatul. Am format o bila pe care am invelit-o in folie alimentara si am lasat-o in frigider.
Am taiat legumele in cuburi foarte mici si le-am asezat intr-o tava in care am pus hartie de copt. N-am adaugat peste ele decat sare, pentru ca nu am avut ulei in cos :). Le-am copt cam 30 de minute, amestecand in ele de 2-3 ori.
Am taiat prazul rondele si l-am calit intr-o tigaie cu o lingura de unt, in jur de 5 minute. Apoi am adaugat laptele de cocos. Am folosit doar laptele mai dens, fara sa-l amestec cu partea apoasa. S-a comportat exact ca smantana si a legat compozitia. Apoi am adaugat sarea si legumele coapte, pe care le-am mai calit timp de 4-5 minute.
Am asezat compozitia in 4 vase ramekin unse foarte usor cu unt. Am scos aluatul de la frigider si l-am intins (intre doua foi de hartie de copt) cam de 0.5 cm grosime. Am taiat 4 cercuri de aluat, mai mari decat gura vaselor si le-am lipit de marginile lor. Apoi le-am intepat in cateva locuri cu o furculita.
Am batut un ou si am uns capacele de aluat. Vasele au intrat in cuptorul incalzit la 160 de grade, timp de 10-15 minute, pana cand aluatul s-a rumenit.
Au fost cele mai bune placinte cu legume pe care le-am facut sau mancat pana acum. Laptele de cocos a dat cremozitate compozitiei, iar combinatia dulceaga de legume a fost perfecta cu aluatul cald si crocant. Am mancat fara sa respiram si am mai cerut o portie :).
Anca says
Daca rolul laptelui de cocos este doar de a lega compozitia, se poate inlocui cu smantana?
Andreea says
Da, cred ca e o idee buna si nu are ce sa mearga rau. Cred ca pentru cremozitate si textura ar fi mai potrivita smantana de gatit.