Oua de prepelita consum destul de des si prefer de multe ori sa inlocuiesc ouale de gaina cu ele, chiar si in prajituri. Insa carne de prepelita nu mai incercasem niciodata. M-am bucurat sa primesc de la Ferma Buna, un pachet de produse pe care sa le testez: oua proaspete, carne in vid, oua fierte si deja decojite, in vid si oua murate. Ouale deja curatate mi s-au parut o idee geniala, mai ales pentru retete pentru mai multe persoane. Eu le-am folosit intr-o salata de cartofi cu oua de prepelita pentru 16 persoane, deci am scapat de curatat vreo 40 de oua minuscule, asta da afacere :).
Carnea de prepelita e un pic pretentioasa, pentru ca e se poate usca foarte usor in timpul gatitului. De aceea e recomandat sa se gateasca cu ceva mai multa grasime, de aceea poate fi o idee buna sa o inveliti in bacon. Alte idei foarte bune mai gasiti la Mihai, Catalina si Brindusa.
Eu am ales sa marinez carnea intr-un mod destul de clasic si sa le servesc langa un piure de cartofi un pic mai special si niste galbiori usor caliti. A fost delicios!
Ingrediente:
4 prepelite
o lingura de unt
2 linguri de miere
o lingura de mustar
4 linguri de sos de soia
2 linguri de otet balsamic
ulei de masline
4 cartofi
50 gr parmezan ras
5 linguri de lapte
o lingura de unt
o lingura de zeama de lamaie
o lingurita de coaja de lamaie
200 gr galbiori proaspeti
doi catei de usturoi
dua linguri de ulei de masline
sare piper
Intr-un castron adanc, amestecati mierea, mustarul, sosul de soia, otetul si 5 linguri de ulei de masline. Taiati fiecare prepelita pe mijlocul pieptului si asezati-o in castronul cu marinada pentru 30-40 de minute.
Curatati galbiorii, taiati-i si caliti-i intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei de masline, cateii de usturoi zdrobiti, sare si piper. Tineti ciupercile pe foc pana cand lichidul scade si devin aurii.
Curatati cartofii, taiatii in bucati medii si puneti-i la fiert. Incalziti cuptorul la 200 de grade.
Cat timp fierb cartofii, ocupati-va de carne. Mai intai, incingeti o tigaie in care puneti o lingura de ulei de masline si una de unt. Prajiti prepelitele cam 3-4 minute pe fiecare parte, pana se rumenesc. Apoi transferati-le intr-o tava in cuptor si lasati-le 10 minute.
Scurge-ti apa in care au fiert cartofii si zdrobiti-i, adaugati laptele (incalzit in prealabil), untul, parmezanul, zeama si coaja de lamaie, sare si piper.
Cand toate sunt gata, nu mai ramane decat sa le asezati pe farfurii si sa va bucurati de o masa delicioasa.
Carnea de prepelita si restul produselor de la Ferma Buna, se pot gasi in magazinele Cora, Metro si Billa. Insa daca doriti sa le testati in cateva retete inspirate, puteti merge duminica, la Morgan la Dud, unde se desfasoara un eveniment in care ouale si carnea de prepelita vor fi in centrul atentiei.
Leave a Reply