Da, n-am scris gresit, porcul asta chiar are gust de scortisoara si e delicios. Si mie mi s-a parut un pic ciudata combinatia initial, insa la final m-am felicitat ca nu am omis acest ingredient. Gasisem mai multe retete de carne de porc marinata intr-un mix de condimente uscate, printre care si scortisoara si am vrut sa vad cum e. Aveam nevoie de o reteta pe care sa o pregatesc rapid si care sa transforme o bucata de cotlet din ceva fad in ceva gutos si mi-a iesit mai bine decat ma asteptam.
Intr-o vreme nu am mancat mai deloc carne de porc, dar intre timp am descoperit cateva retete delicioase, pentru care am ajuns sa o cumpar in mod special. Norocul meu e ca din cand in cand mai primesc cate un pachet de la parinti cu produse de la tara si atunci caut sa le pun in valoare. Uneori apelez la retetele clasice, iar alteori imi place sa gasesc ceva nou. Aces cotlet de porc cu scortisoara este cumva la mijloc, e o friptura la cuptor cu care nu iti bati capul, dar are acest ingredient surpriza, care ii da o aroma subtila, usor dulceaga, pe care nu stii de unde s-o iei, dar e foarte placuta.
Piureul de conopida este o descoperire recenta care nu doar ca m-a surprins, dar m-a si prins. Nu pot spune ca am fost un mare fan al acestei legume, asa ca nu am explorat-o la potentialul ei maxim. Apoi a venit un moment in care am vrut sa gasesc solutii de a reduce carbohidratii din dieta mea, pentru ca am constientizat ca aveau o proportie destul de mare, de multe ori nejustificata. Am observat ca in dietele low carb acest piure de conopida este de baza, ba mai mult, conopida este folosita in o gramada de retete, in forme in care nu-mi imaginam ca e posibil sa se foloseasca. I-am dat si eu o sansa, mai ales ca din moment ce se foloseste destul de mult unt, m-am gandit ca nu poate fi chiar oribil. Ei bine, nu a fost oribil, a fost chiar delicios. Conopida nu se gateste pana cand se inmoaie si isi pierde orice gust, ci se tine la aburi vreo 10 minute si apoi se baga in blender impreuna cu unt, smantana si ceva condimente. Deci piureul nu doar e gustos, ci si foarte rapid. As spune si sanatos, dar mai nou, acest termen e destul de controversat. Daca are grasimi e nesanatos, daca nu are grasimi e nesanatos, daca e gatit termic e nesanatos, daca e din supermarket e nesanatos si as putea continua, caci le-am cam auzit pe toate. Asa ca va las pe voi sa decideti daca va surade ideea. Mie mi se pare o alternativa excelenta a piureului de cartofi. Ah, si toata combinatia merge perfect cu niste gogosari murati.
- 500 gr cotlet de porc fara os
- o lingurita de scortisoara pudra
- o lingura de ceapa granulata
- o lingurita de usturoi pudra
- sare
- piper
- 3 linguri de ulei de masline
- 400 gr conopida
- 3 linguri de unt
- 2 linguri de smantana fermentata
- sare
- piper
- Preincalzeste cuptorul la 170 de grade
- Amesteca toate condimentele intr-un castronel.
- Aseaza carnea intr-un vas termorezistent si acoper-o cu mixul de condimente. Intinde-l astfel incat sa acopere toata suprafata carnii.
- Aseaza carnea cu partea grasa in sus si adauga uleiul de masline.
- Acopera vasul cu folie de aluminiu si baga-l in cuptor.
- Dupa o ora, indeparteaza folia, unge carnea cu lichidul adunat in vas, redu temperatura la 160 de grade si mai lasa carnea in cuptor inca o ora.
- Pregateste un vas pentru gatit la aburi. Poti pune deasupra unei oale o strecuratoare de metal, pe care sa o acoperi cu un capac. Pune o cana de apa in oala si las-o sa fiarba.
- Curata conopida, rupe-o in bucati medii si aseaza-o in strecuratoare. Acopera cu un capac si lasa sa fiarba timp de 10 minute.
- Pune conopida intr-un vas inalt, adauga untul, smantana si condimentele si mixeaza-le cu un blender pana cand obtii piureul.
Leave a Reply