Se intampla ca atunci cand citesc denumirea unui fel de mancare sa ma indragostesc la prima vedere. Descrierea combinatiei de ingrediente imi rasuna in cap cateva zile la rand, pun pe lista de cumparaturi tot ce trebuie sa cumpar, caut pe Pinterest mai multe variante din care sa ma inspir si in urmatorul weekend pun in practica reteta. Asa mi s-a intamplat si cu aceste chiftelute de morcovi si caise uscate (havuc koftesi), de care am dat in meniul unui restaurant turcesc.
Le-am facut prima data cu morcovi dati prin razatoare, insa apoi am ramas cu pulpa de morcovi de la suc si mi-a venit ideea sa o folosesc pentru chiftelute. Au iesit la fel bine de ambele dati, iar vestea buna e ca poti obtine doua lucruri din acelasi ingredient: suc si chiftelute, ceea ce nu poate fi decat binevenit.
In mod traditional, aceste chiftelute de morcovi se servesc cu un sos de fistic, dar eu l-am inlocuit cu unul de iaurt. Totusi, nu va bateti capul prea tare. Daca nu aveti chef sa le puneti un sos langa, nu e nicio problema, sunt delicioase si fara. Eu le-am mancat calde, reci, cu garnitura, sau simple. Sunt usor dulcegi, dar bine echilibrate, aromate de la verdeturi si usor crocante de la semintele de pin. Pana si mamei i-au placut :).
- 4 morcovi
- 4-5 fire de patrunjel
- 4-5 fire de marar
- un catel de usturoi tocat marunt
- 5 caise uscate
- o lingura de seminte de pin prajite
- 1 ou usor batut
- 6 linguri de pesmet
- sare, piper
- 4 linguri de ulei vegetal
- 5 linguri de iaurt grecesc
- o lingura de zeama de lamaie
- o lingură de ulei de masline
- o lingurita de za’atar
- sare
- Rade morcovii prin razatoarea mare. Fierbe-i la aburi timp de 10 minute. Transfera-i intr-un castron si paseaza-i cu o furculita.
- Toaca verdeata marunt si taie caisele in bucati mici.
- Amesteca toate ingredientele intr-un castron pana se formeaza o compozitie omogena, care isi pastreaza forma.
- Formeaza chiftelutele din cate doua linguri de compozitie si aseaza-le pe o farfurie.
- Incinge uleiul într-o tigaie si prajeste chiftelutele in jur de 3 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc.
- Combina toate ingredientele pentru sos intr-un castron si serveste-l peste chiftelute.
Florentina says
Multumesc pentru reteta, au fost foarte bune chiftelutele! Am pus reteta la dosar 🙂
Andreea says
Multumesc si eu ca le-ai incercat si ca mi-ai transmis parerea despre ele, Florentina. Ma bucur de fiecare data cand aflu ca o reteta a fost testata si placuta :).