Imi amintesc ca am vazut reteta asta pentru prima oara pe la Deliciously Ella in timp ce imi verificam feed-ul de Instagram. Am cautat repede pe canalul ei de YouTube, am gasit un video cu reteta de pad thai vegan si l-am urmarit foarte atenta, minunandu-ma ce simplu se pregateste. Sosul mi s-a parut super ingenios, facut cu unt de migdale, tahini si sirop de artar si am fost cucerita instant.
Retetele Ellei au ceva care ma fascineaza. Rar mi se intampla sa imi placa atat de multe retete de la un singur autor. Chiar daca sunt simple, ma surprinde mereu originalitatea cu care combina ingredientele si cat de usor ofera alternative vegane si fara gluten la feluri de mancare traditionale. Bomboanele cu alune de padure, de exemplu, sunt in capul listei mele de deserturi sanatoase.
Reteta originala de pad thai este de origine thailandeza si contine taitei de orez, legume, pui, tofu sau fructe de mare si un sos dulce acrisor din pasta de tamarind, sos de peste sau sos de soia. Eu nu am incercat inca aceasta varianta, insa cred ca reteta de pad thai vegan inlocuieste cu succes ingredientele clasice si te surprinde cu o combinatie de gusturi proaspete si texturi diferite. E si o solutie inedita pentru o mancare de post care te scoate din rutina felurilor de mancare obisnuite.
Taiteii pe care i-am folosit eu sunt soba noodles pe care i-am gasit la Lidl, cu ocazia unei saptamani asiatice. Acestia contin doar un procent de 15% faina de hrisca, iar restul este faina de grau. Daca vreti sa mergeti pe o varianta fara gluten, puteti gasi taitei de hrisca 100% in magazinele naturiste, doar ca trebuie sa va asteptati la un pret ceva mai mare. Desigur, puteti folosi si taitei de orez, pentru care va trebui sa adaptati metoda de gatire conform instructiunilor de pe ambalaj.
- 1 dovlecel/ zucchini mediu
- 1 morcov mare
- 1 ardei gras rosu/ kapia
- 50 gr taitei cu hrisca
- 2 linguri de seminte de susan
- 20 gr caju
- o lingura de menta proaspata maruntita
- 4 linguri de ulei de masline
- 2 linguri de unt de migdale
- 2 linguri de tahini
- o lingura de sirop de artar
- o lingura de sos de soia
- sucul de la jumatate de lamaie
- 2 catei de usturoi zdrobiti
- ¼ lingurita de sare
- un varf de lingurita de pudra de ardei iute
- Prajeste caju-ul si semintele de susan intr-o tigaie, fara ulei, pana cand se rumenesc usor. Lasa-le sa se raceasca.
- Pune o oala cu apa la fiert.
- Pune toate ingredientele pentru sos intr-un blender si mixeaza-le pana obtii un sos omogen. Poti folosi si un blender cu picior sau robotul de bucatarie.
- Taie dovlecelul si morcovul in fasii, cu ajutorul unui peeler pentru legume.
- Taie ardeiul in bucati subtiri de aproximativ 4-5 cm lungime.
- Pune toate legumele intr-un bol.
- Cand apa fierbe, pune taiteii si lasa-i cateva minute, conform instructiunilor de pe ambalaj.
- Scurge taiteii de apa si lasa-i sa se raceasca pentru cateva minute.
- Peste legume pune taiteii, sosul, caju-ul, susanul prajit si menta si amesteca-le bine.
Leave a Reply