• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Pizza cu aluat fara framantare

03/02/2018 By Andreea 2 Comments

Am facut pizza dupa multe retete de-a lungul timpului. Cu drojdie uscata, cu maia sau cu drojdie proaspata, cu zahar sau cu ulei de masline in aluat, cu faina integrala sau faina de porumb. Mai tarziu am aflat ca pentru un aluat de pizza traditional e nevoie doar de faina, apa si drojdie. De cativa ani am facut aluat doar din aceste ingrediente, dar niciodata nu am incercat sa fac pizza cu aluat fara framantare. Reteta aceasta m-a surprins nu doar pentru ca nu trebuie sa depui efort, dar si pentru ca cere foarte putina drojdie. Singurul dezavantaj este ca trebuie sa pregatesti aluatul cu minim o zi inainte de a face pizza, pentru ca trebuie sa stea multe ore la dospit, atat la temperatura camerei, cat si in frigider. Dar rezultatul merita asteptarea.

Cand am mancat pentru prima oara pizza in Italia, am avut o revelatie. Multi ani nu am stiut ce inseamna o pizza buna. Mancam tot felul de variante de la firmele de delivery sau in restaurante care aveau de toate in meniu, de la sarmale la pizza si paste. Cred ca e inutil sa precizez ca imaginea despre acest fel de mancare era destul de mult deformata. Pizza ideala are blatul subtire, cu margini crocante si aerate, are un sos de rosii aromat cu oregano si niste mozzarella de buna calitate. Anul trecut, in vacanta din Napoli, am mancat cea mai buna pizza la Antica pizzeria da Michele, unde aveau doar doua sortimente: margherita si marinara. O coceau intr-un cuptor cu lemne, doar cateva minute si iesea perfect.

Acum imi este foarte greu sa mai comand pizza la un restaurant pentru ca stiu ca primesc o bucata uscata de blat, cu niste ingrediente fade, care nu au nicio legatura cu pizza. In Bucuresti am mancat pizza asemanatoare cu cea din Napoli doar la Camionetta. Am citit ca ar mai fi cateva locuri care merita vizitate, insa nu am ajuns inca. Daca aveti recomandari, le astept in comentarii.

Pana sa ajung in oras sa mananc pizza, mi se face destul de des pofta atunci cand sunt acasa, mai ales in weekend. E prima idee care imi vine in minte cand vreau sa fac ceva cu care sa ne rasfatam sau atunci cand am musafiri, asa ca am avut ocazia sa exersez tot felul de retete de aluat de pizza. La cel fara framantare am ajuns printr-un Insta Story al celor de la Food52 si m-a intrigat faptul ca are doar un (!!!) gram de drojdie la 500 de grame de faina. Niciodata n-am lucrat cu cantitate asa mica de drojdie, insa mi s-a parut ca merita incercat.

Fata de alte aluaturi, acesta s-a modelat foarte usor. Nu a fost foarte lipicios, nu s-a rupt si am putut sa ii dau o forma rotunda, cu margini usor mai groase, care au devenit crocante in exterior si pufoase in interior.

Topping-urile pe care le folosesc sunt destul de simple. In general ma opresc la mozzarella, prosciutto sau bacon, cateva felii de ciuperci si bucatele de ardei copt. O descoperire interesanta a fost ca langa pizza merge numai bine o salata proaspata din frunze de spanac sau rucola, cateva rosii cherry si un dressing cu ulei de masline si otet balsamic. Stiu ca suna ciudat, insa merita sa incercati macar o data.

Pizza cu aluat fara framantare
 
Print
Timp de preparare
20 mins
Timp de gatire
10 mins
Timp total
30 mins
 
Portii: 3
Ingrediente
Aluat
  • 500 gr faina de paine (650)
  • 1 gram de drojdie uscata
  • 16 gr de sare
  • 350 gr de apa
Sos
  • 200 ml sos de rosii mai dens/ passata
  • 2 linguri de ulei de masline
  • ½ lingurita de sare
  • ½ lingurita de oregano uscat
  • ¼ lingurita de busuioc uscat
Topping-uri
  • 3 bile de mozzarella (aprox. 100 gr buc)
  • bacon, prosciutto cotto, chorizo (optional)
  • ciuperci, ardei gras, dovlecei (optional)
Preparare
  1. Pune faina, drojdia si sarea intr-un castron. Amesteca-le usor.
  2. Toarna apa peste faina si amesteca pana se omogenizeaza aluatul.
  3. Acopera castronul cu o folie alimentara si lasa-l la temperatura camerei pana cand creste un pic mai mult decat dublul cantitatii initiale. La mine a durat cam 8 ore, dar depinde de temperatura din camera.
  4. Cand aluatul a crescut, baga castronul in frigider pentru minim 8 ore. Eu l-am tinut 20. Il poti tine maxim 72 de ore.
  5. Scoate aluatul din frigider, imparte-l in 3 parti egale si formeaza 3 bile. Acopera-le cu un prosop textil umed si lasa-le sa mai creasca inca 2-3 ore.
  6. Inainte de a face pizza, incalzeste cuptorul la 250 de grade. Daca cuptorul e electric, seteaza-l pe programul "caldura sus jos". Daca ai o piatra de copt, bag-o in cuptor in timp ce acesta se preicalzeste. Alternativ, introdu o tava de cuptor cu 10 minute inainte sa coci pizza.
  7. Taie ingredientele pentru topping-uri. Taie mozzarella in 3-4 bucati groase. Carnea sau legumele trebuie sa fie foarte subtiri.
  8. Infaineaza-ti palmele si formeaza un disc de aluat. Aseaza discul pe un tocator de lemn, peste care ai pus o bucata de hartie de copt. Mai intinde aluatul pana la grosimea dorita, pastrand marginile un pic mai groase. Ai grija ca aluatul sa pastreze bule de aer, nu apasa foarte tare.
  9. Pune cateva linguri de sos peste aluat si intinde-l bine. Nu exagera cu sosul, va umezi blatul mai mult decat trebuie.
  10. Aseaza mozzarella si apoi restul ingredientelor.
  11. Cu ajutorul tocatorului, transfera pizza pe piatra de copt sau pe tava.
  12. Coace pizza timp de 10 minute, pana cand marginile aluatului devin rumene.
3.5.3228

 

Articole asemanatoare:

  • Pizza cu tahini si vinetePizza cu tahini si vinete
  • La cererea cititorilor: pizza cu faina de porumbLa cererea cititorilor: pizza cu faina de porumb
  • Tagliatelle de casa cu sos alb si sparanghelTagliatelle de casa cu sos alb si sparanghel
  • Cartofi prajiti la cuptorCartofi prajiti la cuptor

Filed Under: fel principal, retete Tagged With: aluat fara framantare, pizza

« Orez cu lapte si piersici caramelizate si o confesiune
Pasta de macrou afumat »

Reader Interactions

Comments

  1. costin says

    10/02/2018 at 12:03 pm

    Buna Andreea,

    Foarte buna reteta pentru pizza. Poti recomanda o piatra de cuptor si de unde se poate cumpara? Inteleg ca cele de la magazinele de bricolaj ar fi tratate si nerecomandate pentru gatit. Am gasit Baking stone – Cordierite pe amazon, dar in Romania ?

    Multumesc.

    Reply
    • Andreea says

      22/02/2018 at 1:43 pm

      Buna, Costin! Multumesc. Eu am doua pietre de copt. Sunt bucati de granit de aprox. 2 cm grosime, cumparate din Valea Cascadelor. Deci, probabil sunt asemanatoare cu ce gasesti in magazinele de bricolaj. Eu nu stiu nimic despre faptul ca ar fi tratate. La o scurta cautare pe Google, am gasit un articol la piatraonline despre gatitul pe piatra. De aici deduc ca au anumite pietre care s-ar putea folosi si pentru asta. Cred ca poti cere mai multe detalii la ei. De asemenea, vad ca la Emag mai au cateva optiuni de pietre pentru pizza.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Ma bucur sa te primesc in bucataria mea virtuala. Eu sunt Andreea si pe acest blog povestesc despre ce gatesc, unde imi place sa mananc si pe unde calatoresc. Citeste mai multe despre mine aici.

Vrei sa primesti articolele noi pe mail?

Cauta pe blog

Follow @tastebazaar on Instagram

Calatorii

Excursie in Franta

Milano & The Cube by Electrolux

Portugalia

Deserturi

Trufe raw de canepa

Inghetata cu paine caramelizata

Rulada cu cacao si banane

Pancakes din banane si ou

Idei pentru mic dejun

Rosti cu praz si oua prajite

Oua jumari cu rosii si branza

Mic dejun sanatos: pasta de masline, painici din seminte si lapte de orez

Cum se germineaza graul si o idee de mic dejun sanatos

Footer

Let’s get social

Copyright © 2019 · Taste Bazaar ·