Tagliatelle de casa cu ragu de vita
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 6
Ingrediente
Pentru ragu
  • 1 kg de carne de vita cu bucati de grasime (sau carne tocata un pic mai grasa)
  • O ceapa alba
  • Un catel de usturoi
  • O tulpina de telina apio (sau 50 gr radacina de telina)
  • 2 morcovi medii
  • O legatura de patrunjel
  • 1 pahar de vin rosu
  • O lingura de pasta concentrata de rosii
  • 800 ml suc de rosii
  • 5 linguri de ulei de masline
  • ½ lingurita de rozmarin uscat
  • Sare
  • Piper
Pentru paste
  • 200 gr faina 550
  • 2 oua medii
Preparare
  1. Intr-un robot de bucatarie, toaca marunt morcovul, ceapa, telina, patrunjelul si usturoiul.
  2. Intr-o oala cu capac (de preferat de fonta), caleste legumele in uleiul de masline, timp de 10 minute. Amesteca-le din cand in cand, pentru a nu se arde.
  3. Curata carnea de tesutul conjunctiv mai dur si toac-o marunt in robotul de bucatarie (cu lama S).
  4. Pune carnea peste legume si caleste-o pana isi schimba culoarea, aproximativ 15 minute, pe foc mediu spre mare. Adauga sare, piper si rozmarin.
  5. Toarna vinul rosu peste carne si lasa-l sa se evapore.
  6. Adauga pasta si sucul de rosii si amesteca bine ingredientele.
  7. Acopera oala cu un capac si lasa sosul sa fiarba la foc mic, timp de 2-3 ore, pana cand lichidul scade si carnea se fragezeste.
  8. Pe blatul din bucatarie, aseaza faina si fa o adancitura in mijlocul ei. Sparge ouale in mijloc si cu o furculita, amesteca ouale. Adu incet cate putina faina de pe margini.
  9. Cand ouale au cuprins toata faina, incepe sa framanti aluatul, aducand-ul in mijloc si apasand apoi spre exterior.
  10. Cand a devenit compact si fin, da aluatului o forma de bila, acopera-l cu folie alimentara (foarte strans) si lasa-l in frigider sa se odihneasca, timp de 30 de minute - o ora.
  11. Intinde aluatul in masina de paste, sau cu un sucitor, pana la o grosime de 0.5 mm.
  12. Taie pastele in forma de tagliatelle sau papardelle.
  13. Lasa-le sa se usuce 10-15 minute, apoi, pe cele pe care nu le folosesti, pune-le intr-o punga si baga-le in frigider. Le poti folosi in urmatoarele 2-3 zile.
  14. Cand sosul e gata, fierbe 1.5l apa cu o lingurita cu varf de sare.
  15. Cand apa fierbe, adauga pastele si lasa-le 2 minute. Scurge-le de apa si serveste-le imediat cu sos. Adauga parmezan proaspat ras deasupra.
Recipe by Taste Bazaar at https://www.tastebazaar.ro/2017/03/tagliatelle-de-casa-cu-ragu-de-vita.html