Am gasit aceasta reteta pe site-ul Marthei Stewart si mi-am cumparat repede lamai ca sa o pun in practica.
Deosebit este modul de prezentare al desertului si anume, chiar in lamaie :).
Am folosit
3 lamai
3 oua (galbenusurile separate de albusuri)
100 gr zahar brun
2 linguri de faina
50 gr zahar pudra (optional)
Si desi sunt putin ingrediente, modalitatea de preparare mi s-a parut putin cam pretentioasa, dar a meritat :).
Mai intai am aprins cuptorul (foc mediu) pentru a se incalzi.
Am taiat lamaile foarte putin pe fund (ca sa stea drepte) si am taiat un capacel de deasupra, cat sa descopere o circumferinta destul de mare care sa permita curatarea si umplerea lor. Capacelele le-am pastrat pentru ornat.
Lamaile se curata de pulpa dinauntru, pana cand peretii sunt curati. Eu am curatat primele doua lamai aseara si m-am chinuit cam 15 minute. Am incercat intai cu furculita, apoi cu mana si pana la urma am reusit cu ajutorul cutitului, dar tot nu s-au curatat perfect.Ce nu am incercat este lingura speciala pentru inghetata…poate data viitoare :).
Pentru ca nu mai aveam energie sa continui, am bagat cele 3 lamai (una necuratata) la frigider. Iar azi cand le-am scos…surpriza! Am reusit sa desfac pulpa de pe coaja foarte usor. Intai am desprins feliile de pe coaja cu varful unui cutit (pana la capatul feliilor), apoi am bagat mana in coaja, am prins toata pulpa si am scos-o afara. Nu stiu daca e cazul sa corelez temperatura scazuta cu decojirea dar e posibil sa fi avut vreun efect :).
Desi initial am cautat lamai mai tari cu coaja mai groasa, pana la urma cea mai moale si subtire s-a lasat curatata cel mai usor si a rezistat perfect si la copt.
Mai este ceva de precizat : cand am taiat partea de jos a lamailor si cand am scos pulpa, am facut mici gauri pe fund (se si vede in ultima fotografie 🙂 ). Ca sa le acopar, am pus inauntrul lamailor chiar capacelul taiat (din partea inferioara) inversat. Apoi, pentru siguranta (sa nu curga compozitia), am si impachetat partea de jos a lamaii cu putina folie de aluminiu.
Am asezat lamaile pe o tava cu hartie de copt si am uns si doua vase ramekin cu unt pentru ca a iesit ceva mai mult ‘aluat’. As spune ca ar ajunge pentru 5 lamai.
Pulpa lamailor am stors-o intr-o sita asezata pe un castron. Din acest suc, se folosesc 60 ml pentru compozitie.
Acesta se mixeaza in jur de 4 minute impreuna cu galbenusurile, faina si doar jumatate din cantitatea de zahar (50 gr). Eu m-am grabit si am turnat tot zaharul :)) si de aceea am folosit si 50 de grame de zahar pudra in plus (pentru albusuri), dar in mod normal el nu se foloseste decat pentru pudrat sau daca vreti sa aveti un desert mai dulce, asa cum a iesit al meu, motiv pentru care nici nu l-am mai pudrat :).
Cand amestecul s-a omogenizat, se pune intr-un ibric, peste o oala cu apa care fierbe (bain marie). Se amesteca aproape in continuu (mai ales pe fund, sa nu se prinda) cam 10 minute pana se ingroasa.
Eu mi-am dat seama cand a fost gata atunci cand puteam vedeam fundul ibricului daca strangeam cu lingura compozitia.
Acest amestec cu galbenusuri se trece inapoi intr-un bol si se mixeaza din nou pana se raceste (cam 10 minute) si se deschide la culoare.
Din nou intr-un ibric pus la bain marie, se pun albusurile cu celelalte 50 gr de zahar (in cazul meu, zaharul pudra). Se amesteca pana cand se topeste zaharul si lichidul devine caldut (se testeaza cu degetul).
Se transfera iar intr-un bol si se mixeaza pana cand se obtine o bezea nu foarte tare (sa ramana pe varfurile paletelor de la mixer, cand se opreste, niste varfuri de bezea).
Bezeaua se amesteca usor (si de jos in sus ca sa patrunda aer) in compozitia galbena.
Se toarna apoi in lamai si vase dar se lasa cam 1-2 cm spatiu pana marginea superioara.
Se baga la cuptor la foc mediu cam 15-20 de minute pana cand bezeaua se umfla si se rumeneste usor deasupra.
Cam asa arata diferenta dintre sufleurile facute in lamaie si cele din vase :). Dar aceasta nu e singura deosebire. Cel facut in lamaie a avut o consistenta spumoasa, iar cel din vas, una mai densa, aproape ca un pandispan.
Cel din vas nu era prea aratos dar s-a desprins destul de usor incat sa-l rastorn pe o farfurie. Si cred ca poate fi salvat cu o caciulita de frisca sau o lingura de inghetata pe deasupra :D. Gustul este foarte bun, aromat si parca e mai usor de mancat decat spuma, la care as adauga niste fursecuri sau niste piscoturi pt ca e putin cam moale.
In final, va recomand varianta de sufleu in lamaie pentru ca e altfel decat alte deserturi, e usor, aromat si racoritor. Pe mine m-a cucerit, drept dovada l-am postat imediat dupa ce l-am savurat :).
P.S. Restul de zeama de lamaie l-am folosit la o limonada.
Timp: o ora si 30 minute
Portii: 4-5
Costuri: 8 ron
uca says
ce frumusete de lamaie avem aici 🙂