De cand m-am intors din Italia, stiam ca weekendul asta trebuie sa pregatesc ceva specific. Prin cap mi-au trecut zeci de idei. Paste proaspete, spaghetti cu pesto de fistic, pizza cu rosii uscate, dulceata de portocale rosii, anghinare, sparanghel, orez negru si orice combinatie intre ele.
Pana la urma m-am oprit la o prajitura cu sirop de portocale rosii cu faina de migdale si tagliatelle de casa pe care nu eram sigura cum sa le pregatesc.
In timp ce faceam cercetarile despre pastele facute in casa, am gasit filmuletul asta in care Jamie face tagliatelle cu sos alb si brocolli. Am stiut imediat ca voi inlocui brocolli-ul cu sparanghel si m-am apucat de treaba.
Prima reteta de paste de casa am gasit-o in carticica de retete siciliene si pe langa ingredientele pe care le foloseste Jamie (eu am folosit 200 gr de faina 650 si 2 oua), am mai pus o lingura de ulei de masline si un praf de sare.
Tehnica pentru aluat am luat-o de aici. Adica in mijlocul fainii am pus ouale si le-am amestecat cu o furculita, pana cand n-au mai fost lipicioase si apoi am framantat exact cum arata domnisoara in filmulet. Fara sa strivesc foarte tare aluatul in jos, ci mai degraba “pe lung”.
Am cam framantat la el vreo 20 de minute si mi s-a parut foarte rigid si destul de greu de omogenizat. In final nu a iesit asa fin ca in demonstratie, dar am reusit sa-l intind foarte bine.
In mod normal la paste nu se foloseste faina 000 pentru ca e prea fina si favorizeaza dospirea aluatului. Este necesara o faina cu granulatie mai mare. Daca nu gasiti faina tip 400, este ok si 650 (pentru paine).
Dupa ce l-am framantat, am acoperit aluatul cu folie alimentara si l-am lasat sa se odihneasca 30 de minute.
L-am impartit in doua si l-am intins apoi cu sucitorul cat de subtire am putut. Dar a fost cam greu…A trebuit sa ma las cu toata puterea pe sucitor si sa apas foarte tare ca sa se intinda pana cand s-a vazut modelul de pe masa prin foaie. Daca tineti aluatul in lumina cu palma in spatele lui, ar trebui sa i se vada umbra.
Am impaturit apoi foaia asa cum face Jamie, incepand cu minutul 3:15 si am taiat feliute de cate 0.5 cm. Am pus pastele la fiert in apa clocotita pentru 5-10 minute.
Intre timp, asa cum vedeti si la Jamie, am pus la bain marie 3 linguri de smantana cu sare si piper, apoi niste parmezan ras, iar la sfarsit doua galbenusuri, oregano, busuioc si maghiran, toate uscate. N-am mai lasat prea mult sosul la bain marie dupa ce am pus galbenusurile, ci l-am rasturnat peste pastele scurse.
Sparanghelul (cam 10 fire) l-am taiat. Varfurile separat, iar tulpinile in mai multe bucatele.
Am pregatit o oala cu apa, o lingura de unt, sare, 2 catei de usturoi si o crenguta de rozmarin din borcanelul pregatit acum o luna si am pus la fiert tulpinile cam 10-15 minute pana cand s-au inmuiat. Dupa ce le-am scos cu o paleta, am pus si varfurile sa fiarba in aceeasi apa cam 5 minute (acestea se gatesc mai repede).
Din tulpinile de sparanghel am facut un pesto super bun. Le-am pus intr-un castron inalt cu cei doi catei de usturoi fierti, 2 linguri de ulei de masline, o lingura de capere si sare. Le-am amestecat cu blenderul doua minute si a fost gata.
In pastele cu sos am pus si varfurile de sparanghel, le-am pus in farfurie cu putin parmezan ras si pesto.
Au fost minunate. Consistenta perfecta, combinatia perfecta, aromele perfecte. Cina perfecta alaturi de un chardonnay :). Urmeaza desertul pe care inca nu l-am incercat :D.
uca says
Imi ploua in gura :)Numai dupa ingredientele folosite imi dau seama cat de buna este.
Andreea says
chiar sunt foarte bune!
eu nu sunt un mare fan al pastelor, dar daca as avea o masina de facut paste in casa (ca sa nu ma mai doara palmele de la framantat s intins :P), cred ca asta as pregati in fiecare zi 😀