De Craciun am ales un meniu departe de cel traditional si am facut niste placintele cu legume, o pasta de ardei cu nuca, pate de ficatei cu vin, friptura de curcan cu legume la cuptor, un tort cu mousse de castane si ciocolata si o terina de somon.
In aceasta forma de prezentare, terina poate fi asezata pe masa de Craciun sau Revelion dar daca vreti o crema de branza cu somon delicioasa, pregatiti doar compozitia si o puteti intinde pe o felie de paine prajita la micul dejun.
Mai intai asezati o folie de plastic intr-o tava mica de chec si pe ea asezati felii subtiri de somon afumat (300 grame), astfel incat sa acopere toata baza tavii. Lasati cateva capete de felii peste marginile tavii. Fierbeti 500 de grame de somon crud (eu am folosit file) pentru cateva minute, pana cand carnea devine roz si poate fi desfacuta usor cu furculita.
Intr-un robot de bucatarie/ chopper/ blender amestecati o cutie de 250 gr de crema de branza cu un paharel de 150 gr de iaurt grecesc, jumatate din cantitatea de somon (fara piele si curatat de oase), zeama de la jumatate de lamaie, sare si piper. Dupa ce obtineti o crema omogena, adaugati si restul de somon desfacut in bucatele, cateva fire de ceapa verde sau chives si o legatura de marar. Amestecati totul cu o lingura.
Pentru ca aceasta compozitie sa se intareasca, e nevoie sa dizolvati un pliculet de gelatina (sau 4 foi) in 2-3 linguri de apa si apoi sa o adaugati in crema de branza. Eu am folosit cam 5 grame de agar agar (gelatina vegetala) si din pacate nu a fost destula pentru a intari bine crema. Dar asta nu e o problema majora :), pentru ca pana la urma am reusit sa tai cateva felii.
Scoateti tava si asezati peste ea o farfurie destul de mare, apoi intoarceti tava pentru a scoate terina de somon. Inlaturati folia de aluminiu si e gata de servit :).
Antonina S. says
Printre preferatele mele. Uneori alternez somonul cu bucati de cod, da e un aperitiv delicios oricum.
Emily says
eu ador somonul iar aceasta terina arata grozav! te pup
Andreea says
fetelor, ma bucur ca va place!