In sfasit a venit momentul sa va povestesc despre cum m-am indragostit eu de aceasta mancare si sa va impartasesc reteta perfecta de risotto cu midii in vin.
Mult timp am tot amanat. Ba nu aveam poze, ba aveam poze proaste. Acu, nici astea nu-s cele mai reusite, dar chiar nu mai pot amana.
Inainte sa fac primul meu risotto aveam impresia despre el ca e un pilaf. Maaaare greseala! Ca textura, aduce mai mult cu orezul cu lapte, dar in nici un caz nu e pilaful ala zdrenduit sau orezul ala uscat fara nici un gust. E combinatia perfecta intre orez, unt si parmezan.
Intr-o zi am prins la TV o emisiune a lui Jamie in care tocmai incheia glorios risotto-ul cu o bucata de unt si mult parmezan. Si mi-a ramas in cap ce zicea el ca cea mai importanta parte din prepararea unui risotto este acoperirea lui timp de 3 minute, dupa ce s-a adaugat untul si parmezanul si s-a oprit focul. Si ce incantat mai era de opera lui… Asa ca atunci mi-am propus sa-l incerc si eu.
Reteta de baza am luat-o de la el si am folosit:
1.5 l supa de legume
o lingurita de unt
2 linguri de ulei de masline
o jumatate de ceapa mare taiata marunt
doi catei de usturoi zdrobiti
doua linguri de telina (radacina) rasa
200 gr orez pentru risotto (am luat din Cora si din Real, scrie pe el ca e pentru risotto J )
un pahar de vin sec (prima oara am facut cu Martini)
sare si piper
40 gr unt
60 gr parmezan
o punga de midii
o ceapa taiata rondele
500 ml de vin sec (nu trebuie sa fie un vin scump, pentru ca il veti folosi la fiert midiile)
Eu am injumatatit cantitatile deoarece din 400 de grame de orez iese foarte mult risotto si daca nu are cine sa-l manance, e pacat de el, pentru ca nu mai e deloc la fel reincalzit. Chiar si din 200 de grame de orez, ies mai mult de doua portii si pentru ca nu ma lasa inima sa-l arunc, il mai mananc si a doua zi, dar nu mai are acelasi farmec. Deci puteti injumatati chiar si cantitatile mele daca va ajung doua portii nici mici nici mari :).
Mai intai se incalzeste supa. Puteti chiar sa o fierbeti si apoi sa o luati de pe foc. Eu prefer sa am mai multa supa, pentru ca prima oara a intrat mai multa decat in reteta, dar daca nu aveti destula, puteti pune apa fiarta.
Intr-un ceaun/o oala mai mare, caliti ceapa, usturoiul si telina in unt si ulei de masline cam 10-15 minute la foc mic. Apoi, adaugati orezul si cresteti si intensitatea focului. Dupa unul, doua minute, orezul incepe sa devina translucid. Trebuie amestecat tot timpul ca sa nu se lipeasca. Apoi adaugati vinul si amestecati pana cand intra in orez. Reduceti apoi focul si incepeti sa adaugati cate un polonic de supa si putina sare.
Nici de aici inainte nu scapati de amestecat. Asta-i vestea proasta, ca timp de vreo inca 15-20 de minute nu va puteti dezlipi de oala cu orez. Trebuie sa amestecati aproape in continuu. Orezul de risotto este rezistent si nu se va dezintegra, deci, amestecati cu incredere.
Dupa ce orezul a absorbit primul polonic de supa, il adaugati pe al doilea si tot asa pana cand orezul este facut. Acum, risotto-ul ar trebui sa ramana al dente, dar voi il puteti opri din fiert cand e pe gustul vostru. E posibil sa va mai ramana supa, dar nu-i nici o problema.
Spre sfarsit, gustati orezul si mai puneti sare si piper.
Dupa ce e gata, se opreste focul , se adauga untul si parmezanul si se amesteca bine. Oala se acopera si se lasa asa cam 2-3 minute.
Se mananca imediat pentru ca atunci are textura si gustul perfect.
Pana acum am mai facut risotto cu galbiori, cu dovleac si castane si cu sfecla. Si daca n-ar fi atat de plin de calorii, as manca zilnic. E una din mancarurile mele preferate, iar eu nu prea mananc orez.
Daca vrei sa mai adaugati alte ingrediente in risotto, de obicei legume, ele se calesc/ coc, se paseaza (daca vreti) si se adauga in orez inainte sa opriti focul cu vreo 5 minute.
De data asta, la reteta de baza, am adaugat niste midii fierte in vin cu ceapa.
Le gasisem la Metro intr-o punga in vid si am crezut ca-s proaspete, insa erau deja pregatite la aburi. Asa ca am fiert vinul cu ceapa si am aruncat midiile in el cam 3-4 minute. Au fost chiar gustoase si carnoase, fata de cele proaspete pe care le-am mai gasit pana acum.
Si daca in risotto am pus vin, midiile au inotat in vin, ce altceva poate acompania masa asta, decat un pahar de vin alb? 😛
Fab Chef says
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Fab Chef says
Ce bine arata risotto-ul tau. Cremos si apetisant. Bun bun.
Zazuza says
ha! minunaaaaaaat! o farfurie si la mine, te rog :))
Brindusa Scheaua says
Iti doresc sa ai un Paste luminat, linistit si cu ganduri bune. Hugs.