Inainte de a pleca in concediu, am fost invitata la un eveniment foarte frumos, organizat de La Bunataturi, unde am avut ocazia sa descopar produse traditionale din Italia, Grecia, Belgia, Franta si Spania si chiar din Bucovina, aduse special sub acelasi acoperis pentru gurmanzi si cautatori de ingrediente greu de gasit, asa cum sunt si eu :).
Am mancat acolo un iaurt grecesc adevarat absolut delicios, niste paste de casa cu ton dementiale dar si un foie gras cremos si gustos, cum numai in Franta am mai mancat.
Dar ce m-a incantat cel mai mult a fost ca am gasit halloumi. Acea branza din Cipru, ce se poate pregati pe gratar sau prajita.
Ochii mi s-au luminat, ranjetul s-a instalat si vorbele “o bucata de halloumi, va rog” au iesit din gura mea, fara sa stau pe ganduri :).
Cand am revenit din concediu, m-am tot gandit cum sa pregatesc eu branzica. Si n-a trebuit sa stau prea mult pe ganduri, ca am nimerit peste o emisiune “30 minute meals” a lui Jamie, pe Paprika. Ghiciti ce gatea? Niste halloumi prajit in crusta de susan. “Bingo!”, am zis si m-am dus la bucatarie.
Am taiat o bucata de 200 de grame de halloumi in felii groase cam de 1 cm pe care le-am acoperit cu seminte de susan pe toate partile. Apoi, le-am prajit intr-o tigaie cu ulei de masline incins, pana cand s-au rumenit pe ambele parti. Desi a durat un pic mai mult decat m-as fi asteptat (vreo 15-20 de minute) pana am obtinut culoarea aramie, n-a fost complicat deloc.
Am pastrat totusi vreo doua feliute de halloumi, pe care le-am pus pe gratar, fara ulei. Desi ambele variante mi-au placut, parca as ramane la cea pe gratar. Gustul e foarte asemanator, minus uleiul prajit. Puteti oricand sa prajiti putin susan intr-o tigaie (fara ulei) si sa il asezati peste niste felii de halloumi la gratar.
Bun…Si mai departe ce sa mai fac? Nu puteam manca branza goala, desi…la cat e de buna, n-ar fi ceva deplasat :).
Am gasit vreo doi dovlecei in pragul stafidirii si mi-am zis sa-i salvez. I-am taiat pe lung in felii de 0.5 cm grosime, i-am condimentat cu sare si piper si i-am pus pe gratarul uns cu putin ulei de masline. Cand s-au inmuiat si au capatat dungile maronii de gratar pe ambele parti, i-am pus intr-un castron si i-am mai amestecat cu o lingurita de otet balsamic. Tot uitate prin frigier, erau si niste rosii cherry si mi-am zis ca n-ar fi rau sa le pun si pe ele putin pe gratar, ca sa diversific gusturile.
Rosiile au stat cam 10 minute pana s-au copt usor. Ce-i drept, a fost nevoie sa le invart pe toate partile si chiar sa le apas putin, ca sa se coaca mai repede, dar a meritat. Au fost perfecte in salata mea calda.
Am asezat in farfurie fasiile de dovlecei cu branzica peste ele si langa, am pus rosiile. Am aruncat si cativa germeni de ridiche din productie proprie :).
Ei bine, cam atat a trebuit sa fac pentru o cina atat de gustoasa incat am fugit a doua zi sa-mi mai iau niste halloumi. Va zic, e de incercat!
Si daca tot suntem in luna iunie, luna in care buna mea prietena, Andie, gazduieste provocarea “Dulce Romanie”, ii fac cadou salata asta cu una din branzicile ei preferate :).
Leave a Reply