Acum ceva vreme urmaream la televizor emisiunea Ultimate Cookery Course a lui Gordon Ramsay. Bineinteles ca stilul foarte lejer in care gateste si modalitatea de prezentare a preparatelor, m-au convins aproape la fiecare episod sa incerc si eu retetele.
N-am reusit sa fac prea multe, insa am facut un orez cu carnati foarte gustos si acest rosti, care mi s-a parut foarte simplu si o modalitate diferita de a pregati cartofii.
Rosti-ul este un fel de mancare traditional elvetian si este, de fapt, o clatita din cartofi fierti rasi, in care se pot adaga si alte ingrediente (ceapa, bacon, ierburi aromatice).
Pentru rosti am avut nevoie de:
1 praz
2 linguri de unt
500 gr cartofi albi
cascaval de capra (puteti folosi branza Gruyere, ca in reteta originala)
2 linguri de ulei de masline
sare
piper
2 oua
Cartofii i-am curatat si i-am fiert pana cand i-am putut patrunde cu furculita, dar fara sa fie prea moi.
Am spalat prazul si l-am curatat de urmele de nisip dintre straturi, apoi l-am taiat in rondele subtiri. Intr-o tigaie am incalzit o lingura de unt, in care am calit prazul, cu putina sare si piper, pana cand s-a inmuiat.
Am ras cartofii si cascavalul prin razatoarea mare si i-am amestecat intr-un castron. Peste ele am adaugat si prazul calit. Am curatat tigaia si am incalzit in ea uleiul de masline cu o lingura de unt.
In tava, am asezat 3-4 linguri de compozitie, pe care le-am unit si le-am presat cu o lingura pana cand am dat forma de clatita. Am lasat sa se prajeasca pana cand s-a rumenit (5-6 minute) si apoi am intors clatita si pe partea cealalta, cam tot atata timp. Desi compozitia pare ca e foarte faramicioasa, branza se topeste si o omogenizeaza.
Daca formati clatite mai mici, puteti sa le intoarceti cu o spatula, daca puneti compozitie cat sa acopere toata tigaia, folositi tehnica lui Ramsay (min 0:35) de intors.
La final, prajiti ouale si asezati-le pe rosti, alaturi de cateva ierburi aromatice. Eu n-am avut :).
Mihai says
De vreo saptamana dau turul intregului sezon al lui Gordon – iau notite, caut ingrediente. Orezul ala chiar vreau sa-l fac si eu astazi. Cat despre rosti, ce sa mai zic: as manca in orice zi, la orice ora. Spor la mobilat! 🙂
Andreea says
Orezul ala chiar e bun de tot, nu ma asteptam. De mobilat am cam terminat pentru moment :). Azi intra in scena si plita si cuptorul. Aleluia! 🙂