Ce faci daca iti ramane piure de cartofi dupa o estimare putin gresita a portiilor? 🙂 Da, de multe ori si eu il arunc, insa de data asta mi-a ramas prea mult ca sa ma indur. Am avut cam 400 de grame de piure, in care pusesem inclusiv niste unt (dar fara smantana sau lapte), pe care l-am amestecat cu doua oua si faina cat a cuprins. Si a cuprins…:). Pana cand am simtit ca aluatul poate fi usor modelat, am tot adaugat faina. Sa tot fi fost vreo 300-400 de grame. Totusi, am pastrat compozitia usor moale, astfel incat sa nu se intareasca la fiert.
Daca nu aveti piure deja facut, puteti fierbe cartofii si nu trebuie sa mai adaugati decat ou si faina.
Am bagat jumatate din cantitatea de aluat la congelator, pentru ca obtinusem o cantitate imposibil de mancat de doua persoane la o masa. Din jumatatea pastrata, am format niste cordoane de aluat, aproximativ de grosimea unui deget mare de la mana :).
Am taiat apoi bucatele de doi centimetri, pe care le-am mai rotit putin sa aiba o forma usor rotunda. Le-am infainat usor, ca sa nu se lipeasca la fiert.
Intr-o oala am adus la punctul de fierbere cam doi litri de apa cu o lingura de sare. Am pus gnocchi la fiert, cam 7-8 minute, pana cand s-au ridicat la suprafata apei. Daca nu sunteti siguri ca s-au gatit, incercati unul. E posibil sa fie usor gumosi de la cartofi, insa e ok sa fie asa.
Sosul l-am pregatit cu ce aveam prin casa. Am calit usor o ceapa taiata marunt, in doua lunguri de ulei de masline. Dupa ce s-a inmuiat, am adaugat doi catei de usturoi maruntiti, apoi am aruncat in tigaie carnea de la patru carnati medii de casa (am eliminat membrana). Dupa ce s-a prajit carnea, am turnat si 500 ml de sos de rosii, sare si piper. Dupa ce a mai scazut sosul de rosii (10-15 minute), am adaugat gnocchi si am mai lasat totul sa fiarba 2-3 minute.
La final, in farfurie, am presarat si cateva frunze de busuioc. Desi nu e o mancare light, este gustoasa si se prepara usor, cu ingrediente la indemana. Pentru mine e o reteta la care pot apela cand sunt in pana de idei si tot ce am prin casa sunt niste carnati in congelator, cativa cartofi si niste sos de rosii in camara :).
Iar la final am pentru voi o veste simpatica :). Ieri in emisiunea Tinerete fara batranete de la Digi 24, am pregatit cateva alternative sanatoase la fast food. Am facut biscuitii cu banane si ovaz, despre care v-am povestit deja, o maioneza din avocado cu busuioc si un rulou cu lipie integrala, legume la gratar si sos de avocado, delicios. Sper sa il reeditez curand, ca sa il pozez si sa vi-l arat, insa pana atunci puteti urmari filmarea aici.
dia_diana58 says
Interesanta rau 🙂 carnatii au fost cruzi sau afumati ?
Andreea says
Buna, Diana! Carnatii au fost cruzi.
Sisters'Kitchen says
Noua ne plac gnocchi la nebunie, si daca mai pui si niste carnati..ioiiiii :))