Uite ca am ajuns sa gatesc ca invitat intr-o emisiune culinara. Daca n-ati fost pe faza, duminica am aparut in emisiunea Sanatatea in bucate, unde am gatit impreuna cu Marius Tudosiei un meniu de vara, usor dar super gustos. Avem deja si inregistrarea pe site-ul Digi 24, daca doriti sa ma vedeti in actiune 🙂 .
M-am gandit destul de mult ce sa pregatesc, dar intr-un final, invartindu-ma in jurul unor ingrediente de sezon, m-am oprit la o supa de rosii, chiftelute de curcan cu sos de iaurt si inghetata de piersici coapte cu lapte de cocos si seminte de pin caramelizate.
Am vrut sa fie niste retete abordabile, usor de gatit pentru familie, intr-o zi de weekend de vara. Si ca sa nu am vreo surpriza in timpul filmarilor, am testat toate retetele dinainte. Cu ocazia asta le-am si pozat si le-am pregatit si pentru varianta scrisa :).
Daca vreti cateva impresii din culise, pot sa va spun ca la filmare a fost foarte distractiv si relaxant. Lui Marius ii veneau natural subiectele de discutie si cred ca puteam vorbi 3 ore in continuu despre vacante si mancare.
Eu am gatit mai putin, pentru ca Marius a vrut sa ma scuteasca de prea multa treaba, dar dupa cum s-a putut vedea, cand nu gatesc, nu stiu ce sa fac cu mainile, asa ca am gesticulate cam mult :). Emotii n-am avut, mai ales ca stiam deja tot ce trebuie sa se intample. Un singur lucru mi-a scapat: am uitat sa pun usturoiul in supa :).
Un alt secret e ca supa a iesit mult mai buna decat cea pe care am facut-o anterior acasa. Atat de buna, incat nu ma mai puteam opri din mancat. Si cand i-am spus lui Marius ca vreau sa o refac si acasa dar ca nu mai am rosii, a scos o punga mare din frigider si mi-a dat vreo 2 kilograme. E un om deosebit, foarte prietenos si pasionat de mancare. Ne-am distrat, ce sa mai.
Revenind la supa, cu rosiile de la Marius, am incercat din nou reteta acasa, cam asa:
Ingrediente:
1 kg de rosii bine coapte
50 gr rosii deshidratate in ulei
o ceapa
50 gr radacina de telina
doi morcovi
5 catei de usturoi
cateva frunze de busuioc
o bucata mica de parmezan (20-30 de gr)
o conserva de naut
50 gr miez de nuca sau alune de padure
o lingurita de busuioc uscat
sare, piper
ulei de masline
Rosiile se taie in sferturi si se coc in cuptor 30-40 de minute, cu usturoi, sare si ulei de masline.
Se pun intr-o tava, pe hartie de copt, boabele de naut, unse cu doua linguri de ulei de masline, sare, piper si busuioc uscat si se coc in acelasi timp cu rosiile. Intr-o tigaie se prajeste miezul de nuca sau alunele (fara ulei).
Intr-o oala se pun legumele taiate in jumatati si un litru de apa. Se fierb pana se inmoaie. Puteti fierbe apa si pune un cub de concentrate natural pentru supa.
Rosiile coapte si rosiile deshidratate se paseaza cu un blender vertical si peste ele se adauga supa de legume si se potriveste de sare. Daca doriti, supa se poate strecura, pentru a elimina eventualele coji, insa nu sunt deloc deranjante.
Supa se garniseste cu busuioc proaspat, crutoanele de naut si nuci sau alune prajite si cateva fasii de parmezan daca aveti prin frigider.
Marius a spus ca e cea mai buna supa de rosii pe care a mancat-o vreodata, iar la fel pot spune si eu. A fost delicioasa si foarte usor de facut. Crutoanele de naut le inlocuiesc foarte bine pe cele din paine si sunt mult mai sanatoase. Le puteti manca chiar si ca gustare.
Cat de curand voi reveni si cu celelalte doua retete, dar mai ales cu restul povestilor din vacanta. Aveti rabdare cu mine, caci lucrez la mai multe surprize :).
Leave a Reply