Cred ca n-am mai lipsit niciodata atat de mult de pe blog, insa ultimele luni au trecut foarte repede, ocupata fiind cu cel mai frumos eveniment din viata mea de pana acum si cea mai frumoasa si plina vacanta. Asa ca m-am intors pe blog, fericita sotie a celui mai bun, rabdator si amuzant om pe care il cunosc :). Am avut o petrecere minunata, despre care ma gandesc sa va povestesc cateva lucruri mai tarziu, urmata de o luna de miere perfecta, in Bali. Vacanta merita cu siguranta detaliata, cu toate informatiile despre ce am vazut, facut si mancat acolo, insa va mai dura putin pana ma organizez.
Azi, insa, va arat un fel de mancare care mi-a placut acolo, niste chiftelute indoneziene de porumb, pe care le-am incercat intr-o piata balineza si apoi la pranzul oferit de o familie locala. Atat de mult mi-au placut, incat am cautat imediat o reteta si pentru ca acum e sezonul porumbului, le-am pregatit imediat cum am ajuns acasa.
Ingrediente (pentru aproximativ 20 de chiftelute):
10 bucati de porumb crud
2 oua mari
60 gr faina alba
o lingura de faina de tapioca
2 cepe verzi
4 candlenuts (sau nuci de macadamia)
4 catei de usturoi
8 boabe de piper negru
o lingurita de sare
o lingurita de zahar
un ardei iute
4 frunze de lime uscate
10 cm dintr-o tija de telina
ulei de masline
6 stiuleti de porumb se dau prin razatoarea mare. Atentie, ca stropesc peste tot, si va recomand sa purtati un sort de bucatarie. Restul de 4 stiuleti se curata de boabe taindu-le cu un cutit pe verticala. Astfel, veti obtine o pasta destul de lichida de la porumbul ras si boabe intregi de la cel taiat. Se pun impreuna intr-un bol, in care se adauga, ouale si cele doua tipuri de faina.
Partea verde a cepelor, ardeiul iute, telina si frunzele de lime se toaca marunt si se pun peste porumb.
Intr-un mojar se piseaza nucile, usturoiul, piperul, partea alba a cepelor cu sarea si zaharul, pana devin pasta. Aceste nuci (candlenuts) le-am luat din Bali si nu am reusit sa identific numele lor in romana. Sunt foarte asemanatoare cu nucile macadamia, la forma si textura, insa ca gust sunt usor mai amarui, dar le puteti inlocui fara probleme cu macadamia.
Pasta se adauga in castron si ingredientele se amesteca bine.
Se incalzeste o tigaie in care se pun 3-4 linguri de ulei de masline si se aseaza cate doua linguri de compozitie pentru fiecare chifteluta. Se prajesc cate 3 minute pe fiecare parte si apoi se aseaza pe servete din hartie, pentru a se absorbi uleiul in exces.
Puteti lua aceste chiftelute indoneziene de porumb la picninc, le puteti pregati ca gustare sau aperitiv. Eu le-am facut si pentru primul potluck al bloggerilor culinari de anul acesta, gazduit de Crazy mother cooker, unde am mancat (prea) multe mancaruri delicioase. Puteti vedea pe facebook mai multe fotografii de acolo.
La picnic, padure, pe plaja sau in curte, sa ne bucuram de vara, atat cat a mai ramas din ea :)!
Adri says
Andreaa, ma gandeam daca aceste chiflelute ar merge facute in cuptor, pe hartie de copt… pentru a micsora numarul caloriilor… Voi incerca cu siguranta!
Andreea says
Da, cred ca merg si la cuptor. Daca incerci, sa imi scrii cum au iesit.