Pe 26 februarie blogul a implinit 7 ani, dar pentru ca am uitat, am ratat momentul sa fac un desert special, asa cum am facut anul trecut tortul cu pere si ciocolata. Mi-am amintit de acest eveniment zilele trecute si m-am simtit un pic vinovata, asa ca mi-am propus sa fac ceva sa ma revansez. S-a nimenit numai bine acest tiramisu pe care l-am facut saptamana trecuta fara vreun motiv anume, dar caruia am decis sa-i atribui acest titlu, de prajitura aniversara pentru cei sapte ani de blog.
Reteta originala de tiramisu se pregateste cu galbenusuri crude pe care nu am neaparat vreo retinere sa le mananc cand stiu ca ouale sunt foarte proaspete si de la gaini screscute in conditii bune de igiena. Doar ca daca folosesc oua din supermarket nu pot sa am aceasta garantie si atunci incerc sa gasesc alternative in care sa tratez termic ouale. Asa am ajus si la reteta de tiramisu fara oua crude care, desi nu este exact la fel cum o pregatesc italienii, este super gustoasa si foarte de asemanatoare cu varianta traditionala.
Aceasta reteta mai are ceva diferit fata de reteta standard, in crema se adauga si frisca, pentru a obtine o textura aerata si fina. Mie imi place varianta aceasta, insa daca doriti, puteti inlocui frisca cu aceeasi cantitate de mascarpone.
Mie mi-a iesit o tava mare, de 35×25 cm din care am obtinut 10 portii consistente. Daca vreti sa faceti mai putin, puteti injumatati cantitatile sau puteti chiar sa il montati in pahare pentru a avea portii individuale, deja pregatite.
Vestea proasta este ca tiramisu are nevoie de mai mult timp de stat la rece, pentru a se inmuia bine piscoturile si pentru a se intari crema, asa ca trebuie sa il pregatiti din timp. Vestea buna este ca rezista bine in frigider, chiar si 3-4 zile, avand in vedere ca nu se folosesc galbenusuri crude.
- 3 galbenusuri (aprox. 60 gr)
- 115 gr zahar alb
- 35 ml apa
- 250 gr mascarpone
- 200 ml smantana pentru gatit (tinuta la rece)
- 400 gr piscoturi pentru sampanie (Savoiardi)
- 600 ml cafea tare
- 2 linguri de pudra de cacao
- 30 gr ciocolata neagra (optional)
- Prepara cafeaua si las-o sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei, bag-o in frigider pana cand vei monta prajitura.
- Separa ouale si pune galbenusurile intr-un vas termorezistent (inox sau sticla) sau in vasul unui mixer cu bol fix.
- Pune apa si zaharul intr-un ibric si adu-le la punctul de fierbere. Mai lasa-le sa fiarba cam 3-4 minute, pana cand se formeaza bule deasupra si lichidul incepe sa se inchege. Daca ai termometru alimentar, ar trebui sa siropul sa ajung la temperatura de 112 grade.
- Porneste mixerul si incepe sa mixezi galbenusurile. Adauga siropul in fir subtire, mixand in continuu la viteza mare, cam 5-6 minute, pana cand amestecul se transforma intr-o crema ferma, lucioasa si deschisa la culoare.
- Daca vasul in care este crema nu s-a racit complet in urma mixarii, baga-l la frigider pentru cateva minute.
- Scoate crema din frigider si adauga mascarpone. Mixeaza bine, pana cand se omogenizeaza.
- Bate smantana pana cand se transforma in frisca (nu e nevoie de zahar).
- Adauga frisca in crema de mascarpone si amesteca usor, cu o spatula, pana se incorporeaza.
- Inmoaie piscoturile in cafea (cate 2 secunde pe fiecare parte) si intinde un strat intr-un vas adanc.
- Unge primul strat de piscoturi cu jumatate din cantitatea de crema.
- Aseaza deasupra cremei, al doilea strat de piscoturi inmuiate in cafea.
- Intinde restul cremei si pudreaza deasupra cu pudra de cacao. Optional, poti rade cateva fasii de ciocolata deasupra.
- Baga vasul in frigider pentru cel putin 4 ore.
Tabita says
Salut Andreea! Tocmai ce am făcut crema de oua cu siropul de zahăr și am amestecat-o cu crema de brânza, in loc de mascarpone. Mi-a ieșit o crema lichida. Am făcut o prostie înlocuind mascarpone, sau poate nu am făcut ceva bine la siropul de zahăr? Cum as putea sa remediez? 🙈 Mersi mult de eventualul răspuns. 😘
Andreea says
Buna, Tabita! Scuze, abia acum am ajuns sa citesc mesajul. Da, cred ca problema este de la branza.
Oana says
Salut! De obicei iti scriu pe Insta (mulțumesc ca de fiecare data iti faci timp si raspunzi) insa azi fac o exceptie. Este reteta ok pentru durata sarcinii inclusiv alaptare? Pt ca siropul se incorporeaza in galbenusuri, ceea ce nu înseamnă ca sunt gatite neaparat. Eu obisnuiam sa fac crema de tiramisu pe aburi, insa reteta ta e un pic diferita. Mulțumesc! 🤗
Andreea says
Buna! Pentru ca siropul e fierbinte, va prepara termin galbenusurile. Nu pot garanta ca e 100% safe, insa eu chiar in sarcina am facut reteta asta si am mancat tiramisu, deci eu l-am considerat ok.