Tarta cu gutui si caramel de curmale
 
 
Ingrediente
Pentru crusta
  • 150 gr migdale crude
  • 70 gr faina de tapioca
  • jumatate de lingurita de sare
  • 75 gr ulei de cocos
  • 4 linguri de apa rece
Pentru gem
  • 5 gutui
  • 5 linguri de zahar brun
  • zeama de la jumatate de lamaie
Pentru caramel
  • 10 curmale Medjool
  • 100 gr unt de migdale
  • 3 linguri de sirop de artar
  • un varf de cutit de sare
  • doua linguri de extract de vanilie
Preparare
  1. Macina migdalele intr-un robot cu lama S. Amesteca-le cu faina de tapioca, sarea si uleiul de cocos. Framanta ingredientele cu degetele, pana obtii o compozitie asemanatoare cu textura nisipului. Adauga pe rand, cate o lingura de apa, pana cand aluatul se omogenizeaza.
  2. Aseaza aluatul intr-o forma de tarta si intinde-l pe toata suprafata. Aluatul este faramicios si trebuie apasat cu mana, pana cand acopera integral fundul si marginile tavii. Baga tava in frigider cel putin o ora.
  3. Curata gutuile de cotoare si da-le prin razatoare cu tot cu coaja. Pune-le la fiert cu zaharul si zeama de lamaie, timp de 30-40 de minute, pana cand se inmoaie si scade lichidul.
  4. Incinge cuptorul la 180 de grade timp de minim 20 de minute. Scoate tava din frigider, acopera aluatul cu hartie de copt si pune deasupra bile ceramice pentru copt, sau boabe de fasole. Baga tava in cuptor pentru 20 de minute, apoi scoate hartia de copt cu tot cu bile/fasole si mai lasa crusta la cuptor inca 10-15 minute, pana cand se rumeneste. Scoate tava din cuptor si las-o sa se raceasca.
  5. Curata curmalele de samburi, rupe-le usor cu mana si pune-le intr-un robot cu lama S, impreuna cu untul de migdale, siropul de artar, extractul de vanilie si sarea. Mixeaza-le pana cand se formeaza o pasta omogena.
  6. Umple crusta de tarta cu gemul de gutui si taseaza-l bine cu o lingura. Pune cate o lingura de caramel in mai multe zone de pe suprafata tartei. Foarte incet, cu dosul lingurii, intinde caramelul peste gem. Pasta de curmale este foarte vascoasa si lipicioasa si trebuie intinsa cu grija. Din cand in cand, spala lingura si fara sa o stergi de apa, continua sa intinzi pasta, pana cand acopera in totalitate suprafata tartei. La final, poti nivela caramelul cu un cutit de unt umed.
  7. Decoreaza marginile tartei cu migdale.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2016/12/tarta-cu-gutui-si-caramel-de-curmale.html