Tort cu pere, migdale si ciocolata si 6 ani de Taste Bazaar
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Portii: 12
Ingrediente
Blat
4 oua la temperatura camerei
150 gr zahar brun
150 ml ulei de masline
250 gr faina alba
10 gr (aprox. 2 lingurite) praf de copt
un praf de sare
¼ lingurita cardamom pudra
¼ lingurita nucsoara
o lingura de extract de vanilie
o para medie
80 gr ciocolata neagra
50 gr migdale
Crema
2 pere medii
doua linguri de zahar brun
3 pastai de cardamom
¼ lingurita de nucsoara pudra
400 gr mascarpone
50 gr iaurt grecesc
o lingurita de miere
2 linguri de extract de vanilie
Para posata
o para medie
100 ml vin alb
200 ml apa
3 linguri de zahar brun
3 pastai de cardamom
Preparare
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Pregateste o tava rotunda si aseaza in ea hartie de copt.
Prajeste usor migdalele intr-o tigaie, fara ulei. Dupa ce se racesc, taie-le grosier.
Taie in bucati mici para (cu tot cu coaja) si ciocolata.
Intr-un castron cerne faina, impreuna cu praful de copt, sarea, cardamomul si nucsoara.
Bate ouale cu un mixer, cateva secunde. Adauga treptat zaharul, apoi extractul de vanilie si mixeaza timp de 3 minute, pana cand obtii o crema aerata si spumoasa. Amesteca apoi si uleiul.
Adauga treptat faina peste oua si amesteca cu o spatula, pana se incorporeaza.
Incorporeaza in aluat para, ciocolata si migdalele.
Pune aluatul in tava si coace-l timp de 40-50 de minute Introdu o scobitoare in blat. Daca iese uscata, e copt. Lasa blatul la racit.
Curata o para de coaja si tai-o in jumatate, pe lung.
Intr-o oala mica pune apa, vinul, pastaile de cardamom, zaharul si para. Lasa-le la fiert la foc mic, timp de 40 – 50 de minute, pana cand para se inmoaie.
Taie cele doua pere in bucati medii si pune-le intr-o craticioara cu doua linguri de zahar brun, o lingura de extract de vanilie, pastaile de cardamom usor zdrobite si nucsoara. Lasa-le la fiert pe foc mic, in jur de 30 de minute, pana cand obtii o dulceata.
Intr-un castron pune branza mascarpone, mierea, iaurtul si extractul de vanilie si amesteca-le cu un mixer, timp de 30 de secunde – 1 minut, pana cand se omogenizeaza. Incorporeaza dulceata de pere in crema, cu o spatula. Da crema la rece.
Taie blatul in 3 straturi. Insiropeaza-l cu putin sirop in care s-a posat para. Unge fiecare strat cu crema. La final, aseaza deasupra para posata, putina dulceata si cateva migdale taiate.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2017/02/tort-cu-pere-migdale-si-ciocolata-si-6-ani-de-taste-bazaar.html