prefermentul pregatit in prealabil (aprox. 160 gr)
2 oua
50 gr zahar brun
85 gr unt 82% grasime, la temperatura camerei
7 gr sare
110 gr lapte integral
90 gr stafide
50 ml rom
coaja de la o lamaie
coaja de la o portocala
un praf de cuisoare macinate
½ lingurita scortisoara
¼ lingurita nucsoara macinata
Pasta pentru decor
70 gr faina alba
20 gr ulei
60 gr apa
Sirop
1 lingura de zahar brun
1 lingura de apa fierbinte
un praf de pudra de vanilie/ semintele de la jumatate de pastaie de vanilie
Preparare
Preferment
Cu o seara inainte de a te apuca de pregatit chiflele, hraneste maiaua 1:3:3.
Pregateste prefermentul dimineata. Amesteca apa cu 25 de grame de maia hranita cu o seara inainte. Adauga faina si zaharul, transfera-le intr-un vas de sticla curat si acopera-l cu un capac sau cu folie alimentara. Lasa prefermentul la fermentat intre 4 si 12 ore, in functie de temperatura din camera. Eu l-am tinut in jur de 8 ore. Este gata cand si-a dublat volumul si a format bule de aer.
Pune stafidele la inmuiat in rom.
Aluat
Intr-un castron pune laptele, prefermentul, zaharul, scortisoara, cuisoarele, nucsoara, ouale, faina si sarea. Amesteca totul pana cand nu mai raman urme de faina uscata. Framanta-l 5 minute si apoi lasa-l sa se odihneasca timp de 15-20 de minute. Aluatul este destul de dens, dar se va mai inmuita odata ce adaugi untul.
Adauga peste aluat, jumatate din cantitatea de unt si framanta pana se incorporeaza (aprox. 10 minute).
Adauga restul de unt si framanta inca 10-15 minute, pana cand untul e complet absorbit si aluatul este fin si elastic.
Lasa aluatul sa se odihneasca 5 minute.
Adauga in aluat stafidele stoarse, coaja de lamaie si de portocala. Amesteca pana se incorporeaza.
Da-i aluatului o forma de bila, acopera castronul cu folie alimentara si lasa-l la temperatura camerei pentru 2 ore. Apoi baga castronul in frigider, pentru 8-10 ore.
Dupa timpul in care a stat in frigider, scoate aluatul, imparte-l in 12 bucati de aproximativ 70 de grame si da-le o forma rotunda. Aseaza-le intr-o tava in care ai pus hartie de copt, cu putina faina pe deasupra.
Acopera tava cu folie alimentara si lasa chiflele sa creasca intre 4 si 7 ore, pana cand aproape isi dubleaza volumul.
Cu 30 de minute inainte sa se incheie perioada de dospire, preincalzeste cuptorul la 220 de grade.
Pregateste pasta din faina, apa si ulei.
Inainte de a baga tava in cuptor, intinde pasta peste chifle, in forma de cruci. Daca nu ai un pos special, pune pasta intr-o punga mai rezistenta, taie un colt si decoreaza chiflele. Intinde pasta dintr-un capat in altul al chiflelor, fara sa te opresti dupa fiecare.
Baga tava in cuptor si dupa 10 minute, scade temperatura la 200 de grade. Coace chiflele inca 20 de minute.
Intr-o cana mai mica pune ingredientele pentru sirop si amesteca bine pana cand zaharul se topeste.
Cand scoti chiflele din cuptor, unge-le imediat cu sirop.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2017/04/chifle-dulci-cu-stafide.html