Pizza cu aluat fara framantare
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 3
Ingrediente
Aluat
  • 500 gr faina de paine (650)
  • 1 gram de drojdie uscata
  • 16 gr de sare
  • 350 gr de apa
Sos
  • 200 ml sos de rosii mai dens/ passata
  • 2 linguri de ulei de masline
  • ½ lingurita de sare
  • ½ lingurita de oregano uscat
  • ¼ lingurita de busuioc uscat
Topping-uri
  • 3 bile de mozzarella (aprox. 100 gr buc)
  • bacon, prosciutto cotto, chorizo (optional)
  • ciuperci, ardei gras, dovlecei (optional)
Preparare
  1. Pune faina, drojdia si sarea intr-un castron. Amesteca-le usor.
  2. Toarna apa peste faina si amesteca pana se omogenizeaza aluatul.
  3. Acopera castronul cu o folie alimentara si lasa-l la temperatura camerei pana cand creste un pic mai mult decat dublul cantitatii initiale. La mine a durat cam 8 ore, dar depinde de temperatura din camera.
  4. Cand aluatul a crescut, baga castronul in frigider pentru minim 8 ore. Eu l-am tinut 20. Il poti tine maxim 72 de ore.
  5. Scoate aluatul din frigider, imparte-l in 3 parti egale si formeaza 3 bile. Acopera-le cu un prosop textil umed si lasa-le sa mai creasca inca 2-3 ore.
  6. Inainte de a face pizza, incalzeste cuptorul la 250 de grade. Daca cuptorul e electric, seteaza-l pe programul "caldura sus jos". Daca ai o piatra de copt, bag-o in cuptor in timp ce acesta se preicalzeste. Alternativ, introdu o tava de cuptor cu 10 minute inainte sa coci pizza.
  7. Taie ingredientele pentru topping-uri. Taie mozzarella in 3-4 bucati groase. Carnea sau legumele trebuie sa fie foarte subtiri.
  8. Infaineaza-ti palmele si formeaza un disc de aluat. Aseaza discul pe un tocator de lemn, peste care ai pus o bucata de hartie de copt. Mai intinde aluatul pana la grosimea dorita, pastrand marginile un pic mai groase. Ai grija ca aluatul sa pastreze bule de aer, nu apasa foarte tare.
  9. Pune cateva linguri de sos peste aluat si intinde-l bine. Nu exagera cu sosul, va umezi blatul mai mult decat trebuie.
  10. Aseaza mozzarella si apoi restul ingredientelor.
  11. Cu ajutorul tocatorului, transfera pizza pe piatra de copt sau pe tava.
  12. Coace pizza timp de 10 minute, pana cand marginile aluatului devin rumene.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2018/02/pizza-cu-aluat-fara-framantare.html