Paine cu maia cu seminte
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 2
Ingrediente
Preferment
  • 25 gr maia hranita, ajunsa la punctul maxim de fermentatie
  • 163 gr apa
  • 130 gr faina alba
Soaker
  • 60 gr seminte de in
  • 180 gr apa
Aluat
  • toata cantitatea de preferment
  • toata cantitatea de soaker
  • 305 gr apa
  • 663 gr faina alba
  • 70 gr faina secara
  • 40 gr seminte de susan
  • 80 gr seminte de floarea soarelui decojite, neprajite
  • 20 gr sare
Preparare
  1. Pregateste prefermentul. Amesteca maiaua cu apa si faina. Pune amestecul intr-un vas de sticla, acopera-l lejer cu un capac si lasa-l la temperatura camerei pana cand ajunge la punctul maxim de fermentare (aproximativ 10-12 ore la 23-24 de grade).
  2. In acelasi timp cu prefermentul, pregateste soaker-ul. Pune intr-un castron semintele de in si apa si acopera-l cu o folie alimentara.
  3. Cand prefermentul este gata, pune-l intr-un castron mare impreuna cu apa pentru aluat si soaker-ul. Amesteca-le bine si apoi adauga fainurile. Amesteca totul cu mana, pana cand nu mai vezi faina uscata prin aluat. Acopera vasul cu o folie de plastic sau cu o casca de dus si lasa aluatul la odihnit (autoliza) timp de 45 de minute.
  4. Prajeste semintele de susan si de floarea soarelui separat, intr-o tigaie fara ulei. Cand s-au rumenit, scoate-le pe o farfurie si lasa-le la racit.
  5. Pregateste un castron curat, pe care il ungi cu putin ulei. Vei transfera aluatul in el dupa ce il framanti.
  6. Dupa timpul de autoliza, pune in castronul cu aluat semintele si sarea. Framanta timp de 10 minute, pana cand aluatul se omogenizeaza si nu mai este foarte lipicios.
  7. Transfera aluatul in vasul uns cu ulei si acopera-l cu un capac sau cu folia de plastic/ casca de dus. Lasa-l la dospit 2.5 ore la 24-25 de grade.
  8. Dupa 50 de minute de la inceperea dospirii, aplica aluatului un strech and fold. Apoi aplica inca unul dupa alte 50 de minute.
  9. Dupa cele 2.5 ore, transfera aluatul pe blatul infainat, portioneaza-l si formeaza-l in doua bile (preshape). Lasa-l la odihnit timp de 15 minute, acoperit cu o carpa de bucatarie.
  10. Da-i apoi forma finala (shape) si transfera-l in bannetoanele infainate.
  11. Acopera bannetoanele cu servete textile sau casti de dus si lasa painea la dospit la temperatura camerei (24-25 de grade) timp de 1.5-2 ore sau baga-le la frigider pentru 10-12 ore la 7-8 grade.
  12. Cu 45 de minute inainte sa fie gata de copt painile, preincalzeste cuptorul la 250 de grade, cu piatra de copt inauntru. Pune si o tava goala in partea de jos a cuptorului.
  13. Cu cateva minute inainte de a baga painile la copt, fierbe 500 de ml de apa.
  14. Dupa ce cuptorul s-a incalzit, transfera painile din bannetoane pe un tocator de lemn pe care ai pus hartie de copt. Aseaza-le cat mai departat, pentru a nu se lipi.
  15. Cresteaza painile si transfera-le cu ajutorul tocatorului pe piatra de copt din cuptor cu tot cu hartia de copt. Imediat dupa, toarna apa fierbinte in tava goala din cuptor. Ai grija la aburii fierbinti!
  16. Inchide usa cuptorului si lasa painile la copt la 250 de grade timp de 15 minute.
  17. Dupa cele 15 minute, redu temperatura la 220 de grade si deschide cu mare grija usa cuptorului, pentru a scoate tava cu apa.
  18. Mai lasa painile la copt inca 25 de minute. Sunt gata cand suna a gol atunci cand bati cu degetul pe fundul lor.
  19. La final, opreste cuptorul si mai lasa painile inauntru timp de 5 minute, cu usa cuptorului intredeschisa.
  20. Scoate painile pe un gratar si lasa-le sa se raceasca complet inainte de a le taia.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2018/08/paine-cu-maia-2.html