Cheesecake cu dulce de leche, fistic si zmeura
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 12
Ingrediente
  • 250 gr biscuiti digestivi
  • 70 gr unt
  • 600 gr crema de branza
  • 250 gr mascarpone
  • 100 gr smantana fermentata (nu smantana lichida)
  • 50 gr zahar alb
  • o conserva de lapte condensat (sau dulce de leche) de aproximativ 400 gr
  • 4 oua
  • 50 gr fistic decojit
  • 150 gr zmeura (congelata sau proaspata)
Preparare
  1. Daca nu ai dulce de leche deja facut, atunci incepe prin a-l pregati pe acesta cu cateva 4-5 ore inainte de a te apuca de cheesecake. Curata conserva de etichete si pune-o intr-o oala adanca, cu apa care sa acopere cutia cu cel putin 10 cm. Din momentul in care apa fierbe, lasa focul la mic si lasa oala pe foc inca 2 ore. In acest timp laptele condensat se va transforma in dulce de leche (caramel de lapte). La finalul timpului, mai lasa conserva in apa care a fiert cam 30 de minute, apoi scoate-o si las-o sa se raceasca complet.
  2. Incalzeste cuptorul la 170 de grade (caldura sus jos).
  3. Topeste untul intr-o craticioara la bain marie sau direct pe foc, avand mare grija sa nu se arda (se amesteca foarte des).
  4. Marunteste biscuitii in robotul de bucatarie. Toarna untul topit deasupra si amesteca bine cu o lingura, pana cand untul s-a distribuit egal, iar firimiturile de biscuiti devin umede.
  5. Pregateste o tava rotunda, cu fund detasabil, cu diametru de 26 cm si pune hartie de copt pe fundul ei.
  6. Rastoarna biscutiii in tava, intinde-i intr-un strat subtire si apasa cu degetele pana cand se formeaza o crusta uniforma si compacta. Ridica compozitia de biscuiti pe merginile tavii, astfel incat sa acopere imbinarea dintre fundul tavii si inelul detasabil.
  7. Baga tava in cuptor pentru 15 minute, pana cand se rumeneste putin crusta.
  8. Intr-un castron mare pune crema de branza, mascarpone, smantana si zaharul. Amesteca-le cu mixerul 2-3 minute, pana cand se formeaza o crema omogena. Adauga dulce de leche si amesteca din nou. Gusta crema si daca nu e destul de dulce, mai adauga zahar.
  9. Adauga ouale, unul cate unul si mixeaza dupa fiecare doar cateva secunde, pana cand se distribuie in crema.
  10. Toarna crema in tava si bag-o in cuptor pentru 40-45 de minute. Opreste focul si nu deschide usa cuptorului. Lasa tava inauntru pentru cel putin o ora. Apoi intredeschide usa si lasa cheesecake-ul sa se mai raceasca pana cand ajunge la temperatura camerei.
  11. Baga tava la frigider pentru cel putin 4 ore.
  12. Scoate tava din frigider, trece un cutit de unt pe margini, pentru a ajuta prajitura sa se desprinda de margini si desfa inelul tavii. Despinde usor cheesecake-ul de fundul tavii si transfera-l cu ajutorul unei spatule pe un suport de tort.
  13. Marunteste fisticul si lipeste-l de marginile prajiturii. Decoreaza cu zmeura deasupra. Lasa cheesecake-ul la frigider pana in momentul servirii.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2018/04/cheesecake-cu-dulce-de-leche-fistic-si-zmeura.html