Paine alba cu maia - cea mai simpla reteta
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 1
Ingrediente
  • 50 gr maia matura, hranita 1:1:1
  • 350 gr apa usor calduta (30-32 grade)
  • 500 gr faina alba pentru paine (650)
  • 9 grame sare
Preparare
  1. Maiaua pe care o folositi trebuie sa fie la punctul maxim de fermentatie (acest lucru inseamna ca trebuie sa fie hranita cu aprox. 6-10 ore inainte de a va apuca sa faceti painea).
  2. Intr-un castron se amesteca apa si maiaua cu o furculita.
  3. Se adauga faina si sarea, se amesteca din nou cu furculita sau cu mana, pana cand ingredientele se omogenizeaza si nu mai ramane faina uscata.
  4. Castronul se acopera cu o casca de dus sau cu un servet textil si se lasa aluatul sa se odihneasca timp de 30 de minute (autoliza).
  5. Dupa cele 30 de minute, aluatul se framanta in vas, timp de 2 minute, prin tehnica intinderii si impaturirii (strech and fold).
  6. Castronul se acopera si aluatul se lasa din nou la odihnit timp de 30 de minute.
  7. Aluatul se va framanta din nou, tot doua minute, prin aceeasi tehnica de strech and fold.
  8. Castronul se acopera si se lasa la temperatura camerei timp de 5-6 ore. Temperatura la care l-am tinut eu a fost de aprox. 25 de grade.
  9. Dupa cele 5½ ore aluatul trebuie sa creasca semnificativ, dar inca nu se va dubla in volum.
  10. Aluatul se rastoarna pe blatul infainat si se modeleaza intr-o forma rotunda. Se acopera cu un servet si se lasa sa se odihneasca 15 minute.
  11. Dupa cele 15 minute, aluatului i se da forma finala de paine (rotunda sau ovala) si se transfera in banneton-ul (vasul pentru dospit) infainat.
  12. Banneton-ul se acopera si se baga in frigider (5 grade) timp de 10 ore.
  13. Dupa cele 10 ore, aluatul se scoate din frigider si se mai dospeste inca 2-3 ore la temperatura camerei (24-25 de grade).
  14. Cu 45 de minute inainte de a coace painea, se porneste cuptorul la temperatura maxima (250 de grade) si se introduce inauntru o oala de fonta cu capac.
  15. Dupa cele 45 de minute, painea se transfera pe o hartie de copt, se cresteaza cu o lama de ras si se transfera, cu tot cu hartie, in oala de fonta. Se pune capacul deasupra si se coace timp de 20 de minute.
  16. Dupa cele 20 de minute, se indeparteaza capacul si se reduce temperatura cuptorului la 220 de grade. Painea se mai coace inca 30 de minute.
  17. Cand este gata, painea se scoate din vas si se lasa la racit pe un gratar metalic. Se va taia doar dupa ce se raceste complet.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2018/09/paine-alba-cu-maia-cea-mai-simpla-reteta.html