Focaccia cu struguri (schiaciatta all'uva)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 6
Ingrediente
Pentru aluatul cu maia
  • 50 gr maia hranita cu hidratare 100%, ajunsa la punctul maxim de dospire
  • 375 gr apa
  • 20 gr miere
  • 500 gr faina pentru paine (550 sau 650)/ pizza
  • 9 gr sare
Pentru aluatul cu drojdie
  • 500 gr faina pentru paine (550 sau 650)/ pizza
  • 350 gr apa
  • 2 grame de drojdie instant
  • 16 gr de sare
Pentru topping
  • 2 struguri negri
  • 2 linguri de zahar brun
  • 3 crengute de rozmarin proaspat
  • o lingura de ulei de masline
Preparare
Pentru aluatul cu maia
  1. Pune intr-un castron apa, mierea si maiaua si amesteca-le cu o furculita.
  2. Adauga in castron faina si sarea si amesteca din nou cu furculita pana cand aluatul se omogenizeaza si nu mai raman urme de faina uscata. Poti amesteca si cu mana, dar aluatul va fi foarte lipicios.
  3. Acopera castronul cu o folie de plastic sau un servet textil si lasa aluatul sa dospeasca timp de 8 - 12 ore la temperatura camerei pana cand aluatul se dubleaza in volum (sau creste chiar un pic mai mult de dublu). Aluatul va fi aerat si va avea si cateva bule de aer la suprafata. Daca temperatura va fi in jur de 24-25 de grade, sunt suficiente 8 ore, daca temperatura este de 20-21 de grade, vor fi necesare 10-12 ore.
Pentru aluatul cu drojdie
  1. Pune intr-un castron apa, faina, sarea si drojdia. Amesteca ingredientele cu o furculita pana cand aluatul se omogenizeaza si nu mai raman urme de faina uscata. Poti amesteca si cu mana.
  2. Acopera castronul cu folie alimentara sau un servet textil si lasa-l la temperatura camerei pana cand aluatul creste un pic mai mult decat dublul cantitatii initiale. In functie de temperatura din camera, procesul poate dura intre 8 si 10 ore.
Asamblare focaccia
  1. Preincalzeste cuptorul la 240 de grade. La cuptorul electric poti folosi programul de caldura sus-jos.
  2. Desprinde boabele de struguri de pe ciorchine si spala-le bine.
  3. Pregateste o tava de cuptor peste care pui hartie de copt, cat sa acopere toate marginile. La copt, strugurii vor lasa zeama care daca se arde, e foarte greu de curatat de pe tava.
  4. Imparte aluatul in doua bucati. Unge-ti mainile cu ulei si intinde o bucata de aluat de aproximativ 20 x 30 cm in tava.
  5. Aseaza jumatate din cantitatea de boabe de struguri pe aluat, apasandu-le usor.
  6. Presara o lingura de zahar brun peste aluat si struguri.
  7. Intinde a doua bucata de aluat peste prima (incearca sa ii dai o forma de aceleasi dimensiuni, inainte de a aseza aluatul deasupra).
  8. Adauga restul de boabe de struguri, presara cu zaharul ramas, aseaza crengutele de rozmarin si stropeste cu uleiul de masline.
  9. Baga tava in cuptor pentru 20 de minute la 240 grade. Apoi scade temperatura la 200 de grade si mai coace inca 15-20 de minute, pana cand aluatul se rumeneste deasupra.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2018/10/focaccia-cu-struguri-schiaciatta-alluva.html