Placinta cu pui, cartofi si praz
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 6
Ingrediente
Pentru aluat
  • 125 gr de unt tinut la congelator timp de o ora
  • 125 gr de untura tinuta la congelator timp de o ora
  • 350 gr de faina alba
  • un ou pentru uns placinta
Pentru umplutura
  • 60 gr unt
  • 250 gr praz
  • o ceapa medie
  • 450 gr de cartofi
  • 250 gr piept de pui fiert
  • 600 ml lapte 3.5% grasime
  • 50 gr faina alba
  • o lingura de mustar de Dijon
  • o lingura de cimbru proaspat sau o lingurita de cimbru uscat
  • 50 gr de branza Cheddar
  • 50 gr de parmezan
  • sare
  • piper
Preparare
  1. Asigura-te ca untul si untura au stat la congelator timp de o ora. Acest lucru permite ca ele sa fie date pe razatoare.
  2. Pune cele 350 de gr de faina intr-un castron. Rade untul si untura si punele deasupra fainii.
  3. Adauga 150 ml de apa rece si framanta usor pana cand obtii un aluat omogen.
  4. Transfera aluatul pe blatul infainat si cu ajutorul unui sucitor, infainat si el, intinde aluatul intr-o foaie de aproximativ 25 x 35 cm.
  5. Impatureste aluatul pornind de la latura inferioara, pe care o aduci la ⅔ din foaie. Acopera cele doua straturi cu bucata de aluat ramasa in partea superioara, ca pe o scrisoare.
  6. Invarte aluatul la 90 de grade si repeta aceeasi tehnica de impaturire.
  7. Intinde din nou aluatul cu sucitorul in forma dreptunghiulara si repeta cele 4 impaturiri aplicate mai devreme.
  8. Inveleste aluatul in folie de plastic si baga-l la frigider pentru 30 minute - o ora.
  9. Taie ceapa si prazul in felii subtiri.
  10. Taie cartofii in cuburi mici.
  11. Taie carnea in bucati medii.
  12. Rade branzeturile prin razatoarea mica.
  13. Intr-o tigaie topeste untul si adauga prazul si ceapa. Prajeste-le 2-3 minute, apoi redu focul la minim si acopera tigaia cu un capac. Lasa legumele sa se caleasca timp de 15 minute, pana cand se inmoaie. Amesteca din cand in cand, pentru a te asigura ca nu se lipesc.
  14. Intre timp fierbe cartofii timp de 10 minute, pana cand se inmoaie.
  15. Dupa ce au trecut cele 15 minute, inlatura capacul de pe tigaie. Daca ceapa si prazul au lasat mult lichid, mai lasa-le pe foc pana cand lichidul in exces se evapora.
  16. Adauga cele 50 gr de faina in tigaie, amesteca bine si lasa inca un minut sa se prajeasca. Faina se va lipi de tigaie, dar mai tarziu se va inmuia.
  17. Incalzeste usor laptele si toarna-l treptat in tigaie, amestecand in continuu. Lasa compozitia sa fiarba la foc mic, timp de 5-7 minute, pana cand se ingroasa.
  18. Cand e gata, opreste focul, adauga cimbrul, mustarul, branzeturile, cartofii, carnea, sare si piper.
  19. Transfera compozitia intr-o tava de cuptor.
  20. Preincalzeste cuptorul la 220 de grade.
  21. Scoate aluatul din frigider si intinde-l pe blatul infainat, cat sa ajunga un pic mai mare decat dimensiunea tavii in care faci placinta. Daca doresti, taie o bucata mica de aluat pentru a modela cateva frunze pentru decor.
  22. Acopera tava cu aluatul, apasa bine pe margini pentru a le sigila si unge aluatul cu un ou batut cu putina apa.
  23. Taie aluatul in mijloc, in forma de cruce, pentru a permite aburului sa iasa in timpul coacerii.
  24. Daca adaugi frunze pentru decor, pune-le deasupra si unge-le si pe ele cu ou.
  25. Baga placinta in cuptor pentru 40-45 de minute, pana cand se rumeneste.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2018/10/placinta-cu-pui-cartofi-si-praz.html