Zilele trecute am gasit galbiori in Kaufland, unde se intampla sa gasesc si alte tipuri de ciuperci in afara de champignon si pleutorus, un lucru ce-mi place tare mult la ei. N-am stat deloc pe ganduri si am luat o cutie, avand in gand o reteta de risotto de-a lui Jamie care mi-a ramas pe retina de ceva timp.
O parte mai putin placuta a fost ca am stat sa curat galbiorii cam 30 de minute (400 de grame) ceea ce m-a cam plictisit, dar apoi in maxim 40 de minute aveam risotto-ul gata.
Ingrediente (pentru 4 portii):
400 gr galbiori (sau alte ciuperci)
15 gr hribi uscati
300 gr orez arborio (pentru risotto)
o ceapa mica
50 gr telina (radacina sau apio)
2 catei de usturoi
100 ml vin alb
cateva legume pentru supa (morcov, ceapa, pastarnac) sau doua linguri de vegeta naturala
70 gr parmezan ras
o lingura de unt
sare
piper
ulei de masline
cimbru
rozmarin
Mai intai se pregateste supa: se fierb legumele cu 1.5 litri de apa si se pastreaza fierbinte. In acelasi timp, se curata ciupercile.
Intr-un castronel se pun hribii uscati si se acopera cu doua polonice de supa pentru a se hidrata. Daca nu aveti hribi uscati, inlocuiti-i cu 2-3 ciuperci champignon, taiatile felii si caliti-le cateva minute in tigaie, cu putin ulei de masline.
Intr-o oala se calesc ceapa, telina si usturoiul in 3-4 linguri de ulei de masline, pana cand se inmoaie. Se adauga orezul, se invarte 2-3 minute pana devine translucid si apoi se toarna vinul. Dupa ce vinul se absoarbe, se adauga zeama lasata de hribi si se amesteca pana se absoarbe si ea. Gustati inainte apa in care au stat hribii. A mea a fost destul de parfumata si a dat un gust puternic de ciuperci risotto-ului. Daca mi-as fi dat seama din timp, as fi schimbat o data apa si as fi folosit-o pe cea din a doua tura.
Hribii se toaca marunt si se adauga si ei in orez. Se toarna in oala primul polonic cu supa fierbinte si apoi se amesteca pana cand apa patrunde orezul. Operatiunea se repeta, adaugand cate un polonic de supa si amestecand, pana cand orezul este gatit, usor al dente. La final, se opreste focul, se pun in oala parmezanul si untul si se acopera oala cu un capac timp de 5 minute, cat sa se topeasca. Inainte de servire, se amesteca risotto-ul de cateva ori.
Intr-o tigaie se calesc ciupercile cu doua linguri de ulei de masline, cimbru, o crenguta de rozmarin, sare si putin piper.
Pe farfurie se aseaza doua polonice de risotto, iar ciupercile se aseaza deasupra. Se insoteste de vinul ramas in sticla :).
Adri says
Exceptional, numai ca noi am eliminat orezul din alimetatie de ani de zile, inlocuindu-l cu mei. Iese la fel de gustos si mult mai samatos, dar e doar o chestie de obisnuinta. Felicitari, Andreea!
Andreea says
Multumesc, Adri! Sa stii ca mi-ar placea sa introduc si eu meiul in alimentatie, dar nu prea stiu retete. Daca ai una buna buna care merita testata, te rog sa imi scrii.