Acum cateva saptamani am mancat in Brasov la Bistro de l’Arte si pe langa niste creveti giganti cu sos de usturoi si rosii pe gratar, la desert mi-am ales galuste cu prune.
Eu nu mai mancasem pana atunci desertul acesta deoarece in Moldova nu e prea raspandit. Avusesem acum vreo 2-3 ani am avut o incercare de a le gati, insa din cate imi amintesc au iesit niste bile tari si fara gust.
Cele pe care le-am incercat la Brasov m-au surprins. Combinatia de aluat fraged, pruna fiarta si pesmetul crocant cu aroma de scortisoara m-a cucerit. Mi-a mai placut foarte tare si faptul ca nu erau prea dulci.
Si uite asa mi-am propus sa le reeditez acasa cat de curand, iar duminica a venit si randul lor.
Mi-au trebuit:
6 cartofi medii
doua oua
125 grame de faina alba
jumatate de lingurita de sare
In jur de 15-20 de prune
5 linguri de scortisoara
5-6 linguri de pesmet
doua linguri de unt (sau ulei de floarea soarelui sau rapita)
3 linguri de zahar brun
Mai intai am curatat cartofii, i-am taiat in 4 si i-am pus la fiert. In timpul asta am spalat si am curatat prunele de samburi. Am incercat sa scot samburele astfel incat sa nu rup in doua pruna. Am pus fructete intr-un castron si am presarat peste ele 3 linguri de scortisoara.
Cand cartofii au fiert, am scurs apa, i-am zdrobit cu furculita, ca pentru piure si i-am lasat sa se raceasca.
Intre timp am pus pe foc mic o tigaie in care am topit untul si am rumenit pesmentul. Acesta trebuie amestecat constant pentru a nu se arde. Dupa vreo 10-15 minute, cand prinde o culoare aurie si are un usor gust de prajit, este gata. Dupa ce s-a racit, l-am amestecat cu zaharul si cu 2 linguri de scortisoara.
Peste cartofi am adaugat ouale batute usor, sarea si faina, treptat. Aluatul iese foarte moale si se lipeste de degete, insa aceasta este consistenta corecta. Daca adaugati faina in plus, galustele vor fi prea tari.
Ca sa imi fie usor sa modelez bilele de aluat, am presarat faina pe suprafata de lucru si am impartit aluatul in 4 bucati. Mi-am acoperit palmele de faina si am dat fiecarei bucati o forma de baton, pe care l-am taiat in 4-5 bucati. Am strivit fiecare bucata si i-am dat o forma de cerc. In mijlocului fiecareia am asezat cate o pruna si apoi am inchis aluatul in jurul prunei. Am mai invartit-o apoi intre palme, pentru a-i da forma rotunda. Incercati sa folositi aluat cat sa acopere intr-un strat subtire pruna, pentru ca proportia aluat-pruna sa fie echilibrata.
Am asezat galustele pe o farfurie tapetata cu faina si am pus la fiert o oala cu apa si putina sare.
Cand a inceput sa fiarba apa, am micsorat focul si am adaugat bilele de aluat avand grija sa pastrez ceva distanta intre ele, sa nu se lipeasca. Mie mi-au iesit 16 gomboti, asa ca i-am bagat in oala in doua randuri. Au fiert cam 10-15 minute si cand am vrut sa vad daca sunt gata, am scos unul si am incercat aluatul.
Acesta trebuie sa fie fraged, dar sa nu ramana crud. E posibil sa vi se para putin nefacut, insa dupa ce se raceste are usor o alta textura (mai tare).
Am scos galustele cu o spumiera si le-am asezat intr-o farfurie cu hartie ca sa absoarba apa. Inainte de a se usca de tot, le-am tavalit prin pesmentul dulce.
Puteti folosi mai mult sau mai putin zahar, in functie de cat de dulci vreti sa fie.
Mie mi-au placut foarte tare gombotii astia, atat de tare ca am mancat 5 (cinci!) aproape deodata :P. Ma gandesc serios sa-i mai fac inca o data zilele urmatoare.
Ana says
Mmmm, Bistro del Arte – ador atmosfera, tortul vienez si cafeaua de la ei, savurata la masuta de la fereastra, dar niciodata n-am incercat galustele cu prune. Put it on my list pentru data viitoare!
Poliana says
Eu am facut vinerea trecuta pentru prima data, au iesit buni dar trebuia sa prajesc mai mult pesmetul. Ai tai arata f bine