Reteta de chiftelute de curcan a fost felul principal pe care l-am pregatit in emisiunea Sanatatea in Bucate, inspirata fiind de o reteta de-a lui Yotam Ottolenghi din cartea Jerusalem.
Mi s-au parut ca pentru un meniu rapid dar consistent, pentru intreaga familie, se potrivesc perfect aceste chiftelute. Dar nu insotite de piure sau alta garniture mai grea, ci de un lejer sos de iaurt cu sumac. In plus, ele contin si un ingredient de sezon, dovlecelul, care previne uscarea carnii in timpul gatitului.
Aceste chiftelute de curcan sunt foarte versatile, se fac foarte rapid si pot fi mancate in mai multe feluri. Daca mai raman pentru a doua zi, fie se pot fierbe repede intr-un sos de rosii, fie pot fi bagate intr-o chifla si luate la pachet sau pot fi luate la picnic.
Ce va trebuie pentru aproximativ 16-18 chiftelute:
500 gr carne tocata de curcan
un dovlecel ras prin razatoarea mare
3 cepe verzi feliate subtire
1 ou
2 linguri de menta proaspata tocata
o lingura de coriandru proaspat tocat (optional)
o jumatate de lingurita de coriandru pudra
o lingurita de chimion
2 catei de usturoi maruntiti
sare, piper
6-7 linguri ulei de masline
Pentru sos:
100 ml smantana (sau puteti folosi doar iaurt)
100 ml iaurt grecesc
o lamaie
o lingura de sumac
o lingura de ulei de masline
o lingurita de coaja de lamaie
o lingura de zeama de lamaie
sare, piper
Se pregateste sosul din iaurt, smantana, coaja si zeama de lamaie, o lingura de zeama de lamaie, uleiul de masline, sumacul, sare si piper. Se tine la frigider pana cand sunt gata chiftelele.
Preincalziti cuptorul la 180-190 de grade.
Intr-un castron se amesteca ingredientele pentru chiftele si apoi se formeaza 16-18 bile de compozitie, care se aplatizeaza. Intr-o tigaie pusa pe foc se toarna ulei de masline, iar cand este incins, se prajesc chiftelutele, cam 3-4 minute pe fiecare part, cat sa se rumeneasca si sa se sigileze carnea. Apoi, transferati-le intr-o tava de cuptor, pe care ati pus hartie de copt si bagati-le in cuptor pentru inca 7-8 minute.
Am incercat sa gatesc cateva doar coapte, fara a le mai praji in ulei, insa s-a scurs foarte multa zeama si a durat foarte mult pana cand s-au facut cum trebuie in cuptor. Am preferat varianta usor prajita in prealabil.
Chiftelele se servesc cu iaurtul rece si daca vreti, cu o salata usoara de vara.
Urmeaza inghetata de piersici, reteta care a fost ceruta de foarte multe persoane :). Stati pe aproape!
Leave a Reply