Ideea de croissant French toast s-a lipit de mine in momentul in care l-am vazut in meniu la MÀ Bistro. Mi-am spus ca e o idee geniala si ca trebuie sa il incerc si eu. Mi-am propus sa ajung la micutul restaurant chiar de cand s-a deschis, insa pana acum n-am reusit. Tare mult mi-ar placea sa merg intr-un weekend, la un brunch, insa in ultima vreme weekend-urile sunt pentru stat acasa, facut curatenie, mancare si copt paine.
Totusi, imaginea acelui croissant prajit in unt, umplut cu crema si fructe proaspete nu mi-a dat pace. Am mai cautat putina inspiratie pe net si am vazut ca nu e deloc complicat, ba chiar se fac foarte simplu. Pana la urma am apelat la reteta mea de french toast, numai ca am inlocuit painea cu croissante. Ideal este sa folositi croissante cu unt, de la o brutarie artizanala, pentru ca sunt mult mai gustoase. Ele trebuie invechite una sau doua zile, pentru a se usca si a absorbi mai bine lichidul. Eu le-am tinut in punga de hartie in care le-am luat si le-am bagat in cutia de paine timp de 2 zile.
Dupa ce prajiti croissantele puteti sa le umpleti cu o crema din frisca naturala, mascarpone sau ricotta, mixate cu zahar, miere sau sirop de artar. Daca nu vreti sa va bateti capul, puteti renunta la crema si doar sa le stropiti cu miere sau sirop de artar.
- 2 croissante cu unt, invechite 1-2 zile
- 100 ml lapte
- 1 ou
- ¼ lingutita de pudra de scortisoara
- o lingura de extract de vanilie (optional)
- o lingura de unt
- 100 ml smantana (poti folosi si mascarpone sau ricotta)
- 30 ml sirop de artar (poti folosi miere sau 2-3 linguri de zahar)
- fructe (zmeura, capsuni)
- Bate oul cu scortisoara.
- Adauga laptele si extractul de vanilie si mai bate de cateva ori, pana cand se omogenizeaza compozitia.
- Taie croissantele in doua si inmoaie-le in amestecul de ou si lapte. Tine-le aproximativ un minut pe fiecare parte.
- Aseaza o tigaie pe foc si pune in ea untul.
- Cand tigaia s-a incalzit, pune jumatatile de croissant si prajeste-le cam 3-4 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc.
- Mixeaza smantana sau branza cu siropul de artar/ mierea/ zaharul pana cand obtii o textura omogena si pufoasa (in jur de 3 - 5 minute).
- Aseaza o jumatate de croissant pe farfurie, toarna peste el crema, aseaza cateva fructe si apoi acopera-l cu cealalta jumatate. Mai adauga fructe si stropeste-l cu sirop de artar sau miere.
Leave a Reply